Industry Wire

Geplaatst door Dutch Innovation Award

Hoogleraar Bram Nauta ontvangt Dutch Innovation Award

Op donderdag 11 mei om 17.00 uur is de Dutch Innovation Award uitgereikt aan
Bram Nauta bij theater Concordia in Enschede.

Bram Nauta is hoogleraar Integratie Circuit Design en de geestelijk vader van de Nauta-schakeling. De geïntegreerde schakeling die de basis heeft gelegd voor de energiezuinige Bluetooth- en WiFi-chips. Zijn snelle chipontwerp heeft enorme impact gehad op de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de wereld.
Standaard zetten door grenzen te verleggen
Door grenzen te verlegen heeft Nauta een standaard gecreëerd die wereldwijd wordt toegepast in de chiptech-sector. Iedereen heeft er dagelijks mee te maken, van hun mobiele telefoon en thuisnetwerk tot in de operatiekamer en het vliegtuig. Nauta wordt hiervoor wereldwijd erkend. Hij is verheugd met de erkenning voor zijn werk en missie, waar hij aan blijft werken. “Ik heb er nooit een cent aan verdiend, maar het is wel een fantastisch goed ding. En we blijven die trends zetten in bronnen en aanpak. Schakelingen die 10 keer sneller, zuiniger of kleiner zijn. Daar gaan anderen dan mee aan de slag. “Ik ben ervan overtuigd dat we elektronica sneller, goedkoper en kleiner zullen blijven maken, zodat we de wereld kunnen veranderen.”

Onderzoek en onderwijs
De relatie tussen onderzoek en onderwijs is voor Nauta erg belangrijk. Hij merkt dat studenten het werk leuk vinden en ziet dat bedrijven voor hen naar Twente komen.
“Mijn collega’s en ik besteden veel tijd aan onderwijs om die ontwikkeling te stimuleren” geeft Nauta aan. “Sommige ‘toponderzoekers’ vinden dat lesgeven hun tijd verspilt, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Door goede mensen op te leiden, heb je ook goede promovendi, trek je bedrijven aan en creëer je een heel ecosysteem. Het opleiden van mensen is daar slechts een onderdeel van. Wat heb je aan onderzoek als er geen mensen zijn die er iets mee kunnen?” Nauta zoekt dan ook altijd naar mensen die een combinatie in zich hebben van supernerd en creatieve gekheid. “Je moet creatief zijn, maar ook de discipline hebben om foutloos te bouwen”, geeft hij aan. Deze mensen zijn er, maar die personen vinden is moeilijk. Daarom vindt hij het belangrijk dat er op een fijne en goede manier onderwijs wordt gegeven. De waardering van studenten die hem bedanken voor de leuke colleges maken hem trots, ontroeren hem.

Over de Dutch Innovation Award
De Dutch Innovation Award is een prijs voor Nederlandse pioniers met wereldwijde impact door een technische, wetenschappelijke, artistieke, maatschappelijke of sociale innovatie. De prijs is bedoeld om zichtbaar te maken welke Nederlandse pioniers het verschil maken als het gaat om innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. De award is een initiatief van Dutch Innovation Organisation en is uitgereikt tijdens de eerste dag van de Dutch Innovation Days, die dit jaar op 11, 12 en 13 mei plaatsvinden in Enschede. Een tweedaagse innovatiefestival gericht op innovatie, technologie en creativiteit en innovators, wetenschappers, kunstenaars en bedrijven uit verschillende sectoren samenbrengt om te netwerken en van elkaar te leren.
De jury bestaat uit
• Miriam Luizink (Supervisory Board Zeton, Phion, CITC),
• Jaap Beernink (CEO Novel-T, Supervisory Board Techleap) en
• Arlette Kerkhof (Expert/head of programme Creative Entrepreneurship at Utrecht School of the Arts).
In de jury komen de disciplines kunst, wetenschap, technologie en ondernemen samen.
De jury kijkt naar pioniers die de regels van het spel hebben veranderd, een geheel nieuw spel hebben gecreëerd en naar bijdragen aan samenwerkende innovatie met verstrekkende impact

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht