Industry Wire

Geplaatst door Telecompaper

Kwart Nederlanders nog onbekend met bestaan smart home-apparaten

Houten, The Netherlands, 22 December 2016 – De kennis van Nederlandse consumenten over smart home-producten is groter dan het daadwerkelijke bezit ervan. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Een groot aantal consumenten kent de beschikbaarheid van producten, diensten en platforms op smart home gebied, aldus het Smart Home Netherlands 2016 rapport van het marktonderzoeksbureau. Een kwart is nog niet bekend met smart home-apparatuur.

Slimme thermostaten zijn het meest bekend onder Nederlanders. 65 procent heeft gehoord over deze met internet verbonden thermostaten, waarmee op afstand onder meer de temperatuur in huis beheerd kan worden. Op de tweede plaats staan connected beveiligingscamera’s (39%) en de derde plek is gereserveerd voor op afstand beheersbare verlichting (37%), aldus het rapport.

Ook redelijk bekend zijn apparaten om op afstand baby’s in de gaten te houden, slimme rookmelders en jaloezieën die op afstand via een app bediend kunnen worden. De laatste twee smart home-toepassingen zijn bij circa een vijfde van de Nederlanders bekend. Weinig bekend zijn grotere huishoudelijke apparaten, zoals slimme ovens of afwasmachines. Een kwart van de Nederlanders geeft aan nog nooit gehoord te hebben van smart home-toepassingen.

Kennis zal toenemen

Momenteel zijn nog niet alle smart home-producten of diensten die behandeld worden in het rapport, daadwerkelijk beschikbaar. Slimme thermostaten worden het meest verkocht, zo’n 10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft al een dergelijke thermostaat. Onder andere energiemaatschappijen promoten dergelijke smart home devices. De komende jaren zal mede door dit soort inspanningen de kennis over het bestaan van smart home-toepassingen toenemen

De belangrijke reden om geen smart home-apparatuur aan te schaffen, is voor elk device gelijk: men geeft aan het product niet nodig te hebben, ongeacht of het een slimme of traditionele variant is. Dit antwoord werd vooral gegeven bij apparatuur om baby’s te monitoren, maar dat is mede het gevolg van het feit dat een beperkt aantal huishoudens jonge kinderen heeft.

Aanschaf bij vernieuwing huidige apparaat

Voor veel apparaten zijn de tweede of derde belangrijkste reden om geen smart home-apparatuur aan te schaffen het feit dat de huidige apparatuur nog prima werkt en het gebrek aan vermeende toegevoegde waarde. Veel huishoudens willen geen nieuwe huishoudelijke apparaten kopen alleen omdat er een ‘slimme’ variant is: zij zullen waarschijnlijk wachten met aanschaf totdat bijvoorbeeld de huidige thermostaat of rookmelder aan vernieuwing toe is of niet langer voldoet aan de behoefte.

In het rapport wordt verder ingegaan op welke smart home producten Nederlanders bezitten, welke ze willen aanschaffen, hun visie op de smart home markt en de gevaren van privacy. Naast consumentenonderzoek wordt er in het rapport verder gekeken naar de het Nederlandse speelveld met al zijn spelers, het buitenland en wordt een vooruitblik gedaan. Een must-have voor alle spelers die actief zijn in de IoT-markt.

Voor de redactie

Telecompaper heeft eind december de eerste editie uitgebracht van een rapport over de stand van zaken in de smart home-sector in Nederland. Het Smart Home Netherlands 2016 rapport beschrijft hoe de diverse onderdelen va de smart home-markt in Nederland er aan toe zijn en hoe de (deel)markten zich de komende jaren zullen ontwikkelen.

Voor het rapport zijn kwalitatieve interviews gehouden met belangrijke partijen in de markt, naast uitgebreid bureauonderzoek. Het rapport is verrijkt met data uit een reeks bronnen van Telecompaper zelf, zoals het Consumer Panel en onze uitgebreide nieuws-database over de TMT-markt. De kosten van het rapport bedragen  EUR 495.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht