Nierstichting wint social media prijs

Nierstichting geeft reputatie op social media boost
• Lanceren social mediacampagnes werpt aantoonbaar vruchten af
AMSTERDAM, 4 februari 2020- De Nierstichting heeft in de Social Reputatie Index 2019 van datagedreven PR-bureau Hibou het best gepresteerd. Hibou is in staat de impact van alle relevante berichten op sociale media in kaart te brengen die essentieel zijn voor de reputatie van een merk. In samenwerking met marktonderzoeksbureau MWM2 voert Hibou jaarlijks een meting uit binnen een bepaalde branche en niche.
Hibou heeft dit jaar de grootste goede doelen die gericht zijn op gezondheid onder de loep genomen. Dat zijn KWF, Hartstichting en Nierstichting. Uit de analyse blijkt dat er over Nierstichting op social media het meest positief wordt geschreven. Zij scoren dan ook het best op de Social Reputatie Index met een score van 22,5. KWF en de Hartstichting volgen iets lager op de Index met respectievelijk 20,4 en 11,9.
Als verklaring voor het online succes van Nierstichting noemt Aniek Schmal, Manager Data Research & Insights van Hibou, het lanceren van twee social mediacampagnes: “De stijging in het sentiment van de Nierstichting is vooral te danken aan het grote succes van de zoutcampagne in 2019 en het hoge bereik met positieve volume in het najaar van de campagne ‘Volhouden’ en de collecteweek.
Uitleg onderzoeksmodel
De positie van het merk wordt bepaald door een indexcijfer dat gebaseerd is op drie componenten: sentiment, volume en bereik. Het model stelt consumentenberichten centraal en moet inzicht geven in kansen en bedreigingen. Het reputatiemodel van Hibou is een uniek, gevalideerd model. De indexschaal loopt van -100 tot +100. Sentiment bepaalt de richting van het cijfer (positief of negatief). Volume en bereik bepalen vervolgens de grootte van het effect. Hoe meer positief sentiment op invloedrijke domeinen, des te hoger de indexscore uiteindelijk uitvalt.
Tweede plaats voor KWF
De meeste relevante consumentenberichten online werden gevonden over KWF (1979 berichten). Vooral het volume over de Samenloop voor Hoop van KWF is explosief gestegen; in 2019 werd hier 2,5 keer vaker over gesproken dan in 2018. De Hartstichting bereikte per online bericht gemiddeld de meeste Nederlanders. Berichten op belangrijke fora of social media met een hoog aantal volgers, likes en engagement krijgen een grotere wegingsfactor. Het is echter de vraag hoe positief het is voor je merk als je veel mensen bereikt. “Hoog bereik heeft namelijk alleen positieve impact als de berichtgeving ook van positieve aard is”, zegt Aniek Schmal van Hibou.
Consumenten ontevreden over jaarsalarissen, dierproeven en collecte
Men is kritisch over collecte (en de vrijwilligers aan de deur) en brengt dit in verband met de discussie rondom rook (en de anti-rook alliantie), dierproeven en het salaris van de directeur. Dit geldt voor vrijwel alle goede doelen. Daarnaast was men verbaasd en teleurgesteld dat er tijdens de collecteweek van KWF een overlap was met andere collectanten, met als gevolg dat mensen niet meer open doen of minder geld geven
Over Hibou
Hibou verzamelt, plot en analyseert de relevante informatie uit alle social media bronnen. We filteren op doelgroepen, onderwerpen en accuraat sentiment. Vervolgens herkennen we patronen, trends en invalshoeken. Deze inzichten zijn de motor van een effectieve communicatiestrategie.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.