Industry Wire

Geplaatst door Vief.nl

Nieuw online platform Vief nodigt ouderen uit hun verhaal te vertellen

Wie ouder wordt, krijgt vaker te maken met verlies: een chronische ziekte, lichamelijke achteruitgang en het overlijden van een partner komen dichterbij. Onderzoek van Bureauvijftig laat zien dat ouderen wel een mentaal steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ervaringen delen helpt om een verlies te verwerken en de draad weer op te pakken. Daarom wordt binnenkort het online platform Vief.nl gelanceerd. Vijftigplussers worden nu al uitgenodigd om hier hun verhaal te delen.

Tegenslag en verlies kunnen zich plotseling manifesteren, zoals bij het overlijden van een partner of bij een zware diagnose. Het kan ook geleidelijk komen, door lichamelijke achteruitgang, een chronische aandoening, of doordat iemand nieuwe ontwikkelingen niet meer kan bijhouden. En ook de coronaperiode levert veel tegenslagen op. Onderzoek van Bureauvijftig laat zien dat veel vijftigplussers wel een mentaal steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met name partnerverlies hakt er flink in: 50 procent van de respondenten die hun partner zijn verloren vindt het lastig om een nieuw ritme in het leven te krijgen en 46 procent geeft aan moeite te hebben om de draad weer op te pakken.

Ook lichamelijke achteruitgang kan de stemming beïnvloeden: 57 procent van de respondenten heeft een chronische aandoening, zoals astma/COPD, een hart- en vaatziekte, diabetes of reuma. Van deze groep zegt 18 procent hiervoor mentale ondersteuning te krijgen van bijvoorbeeld een psycholoog. Zo’n aandoening beperkt mensen immers in hun bewegingsvrijheid: 34 procent van de respondenten met een chronische aandoening kan niet meer, of minder goed sporten; 30 procent kan vanwege de aandoening minder vaak uitstapjes maken; eveneens 30 procent kan niets of minder spontaan ondernemen. Ten slotte blijkt dat van de respondenten die hun partner zijn verloren dan wel een chronische aandoening hebben, 32 procent zich wel eens eenzaam voelt.

Gelijkgestemden vinden
Om ouderen met hun problemen te ondersteunen, wordt het online platform Vief.nl binnenkort gelanceerd.Vijftigplussers die te maken hebben met verlies en ziekte kunnen hier informatie vergaren en gelijkgestemden vinden om contact te maken en ervaringen uit te wisselen. Bas Brouwer, initiatiefnemer van Vief: “Met dit platform willen we ouderen inspireren en verbinden: met elkaar en met relevante partners die oplossingen bieden om grip op en regie over het leven te houden. We kijken daarbij vooral naar wat wél kan, in plaats van naar wat onmogelijk is. We helpen met handige tips, relevante informatie, concrete diensten of producten en stellen ons publiek in staat zelf de touwtjes in handen te houden. Dat is goed voor henzelf én voor de maatschappij.”

Regie over eigen leven
Vief.nl wordt eind januari 2022 gelanceerd. Bas Brouwer: “We maken dit platform samen met de doelgroep. Daarom zijn we nu al op zoek naar ervaringsverhalen van ouderen. Iedereen die te maken heeft (gehad) met verlies of tegenslag nodigen we uit om zijn/haar verhaal te delen met Vief. Je verhaal vertellen helpt bij de verwerking van je eigen verlies en het accepteren van veranderingen. En het kan ook ánderen helpen en inspireren. Om de draad weer op te pakken. En om te weten dat ze niet alleen staan. Bij Vief geloven we dat wie grip op en regie over z’n eigen leven houdt, gelukkiger en gezonder ouder wordt. Wij willen alle ouderen van Nederland in staat stellen dat te doen. Hoe mooi zou het zijn als mensen elkaar op het platform treffen om elkaar een hart onder de riem te steken.”

Deel je verhaal op: www.vief.nl.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht