Industry Wire

Ruim een kwart van de Nederlanders schaft kerstdecoratie online aan

Nog nooit zijn er zoveel kunstkerstbomen online aangeschaft als dit jaar. Bol.com zag het aantal verkopen verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. Terwijl normaal zo’n 8% van de non-food artikelen online wordt gekocht, ligt dit percentage in het geval van kerstdecoratie zoals (kunst)kerstbomen veel hoger. Zo zegt ruim een kwart van de Nederlanders kerstdecoratie online aan te schaffen.* Het zijn vooral de mannen die gedreven worden door gemak: van de Nederlanders die online kerstdecoratie kopen, is 70% van het mannelijke geslacht.

Terwijl er een grote verandering is te zien in de mate waarin Nederlanders online kerstaankopen doen, lijken een aantal standaard rolpatronen tijdens de kerst onveranderd te zijn: voor 85% van de mannen geldt dat ze de inkopen van kerstcadeautjes overlaten aan de vrouw. Als mannen toch zelf de inkopen doen, dan geven ze gemiddeld wel meer geld uit dan vrouwen.

Nederland besteedt meer geld aan kerstcadeaus dan sinterklaascadeaus 
Bijna driekwart van de Nederlanders geeft dit jaar meer geld uit aan kerstcadeaus dan aan sinterklaascadeaus, 12% spendeert zelfs anderhalf tot twee keer meer geld aan kerstgeschenken. Bij bol.com wordt er gemiddeld € 1,- meer uitgegeven aan een kerstcadeau dan aan een sinterklaascadeau. Het merendeel van de Nederlanders zegt dit jaar tot € 50 aan kerstdecoratie te besteden. Een kleine 4% pakt uit en besteedt in totaal € 100 of meer aan decoratie zoals de (kunst)kerstboom, kerstballen, kerststal, kaarsjes, lichtjes, servetten en tafellakens.

Houten kerstboompjes en kant-en-klare kunstkerstbomen populair
“Het online aanbod van kerstartikelen breidt ieder jaar verder uit. Wij hebben nog nooit zoveel kerstdecoratie als dit jaar verkocht. De eerste kunstkerstboom werd al in augustus verkocht. Sinds oktober zien we de verkoop van kunstkerstbomen en andere decoratie iedere dag toenemen, met een piek in het weekend van 6 december. We verkopen dagelijks honderden kunstkerstbomen,” aldus Michel Schaeffer, marketing directeur bij bol.com. Hoewel consumenten kunnen kiezen uit honderden verschillende type kunstkerstbomen zijn er dit jaar duidelijk een aantal favorieten. Zo zijn houten kerstboompjes momenteel erg populair. Bij de aanschaf van een kunstkerstboom gaat Nederland voor gemak: de boom waar de verlichting al in zit, wordt massaal besteld. Een andere, veel verkochte kerstdecoratie is led-verlichting (Fairybell) in de vorm van een kerstboom om de tuin mee aan te kleden.

Dat Nederland de rode kerstballen in de kast laat liggen en dit jaar voor een ‘natural look’ kiest, blijkt uit de enorme vraag naar kerstballen in de tinten zwart, wit, zilver, jeansblauw en pastel. Daarnaast worden veel Nederlandse woonkamers aangekleed met led-sfeerverlichting in verschillende kleuren en zijn waxbranders voor een aangename geur populair.

Onder de kerstboom: van kleurboek voor volwassenen tot het retro Casio horloge
Uit het onderzoek van bol.com blijkt dat we naast lekker eten, drinken en wandelen, tijdens de Kerst ons graag vermaken met een film, lezen en spelletjes spelen. Bol.com ziet in de weken voor Kerst dan ook een sterke toename in de verkoop van spellen. Op nummer 1 staat al weken het partyspel 30 Seconds. De populairste Blu-Ray’s/dvd’s van dit moment zijn Frozen en The Hobbit. De kerst-cd van Nick & Simon behoort tot de muziektoppers.

Onder veel kerstbomen liggen dit jaar het kleurboek voor volwassenen, kunstboeken zoals Before They Pass Away en trilogieën van TV-series waaronder Game of Thrones. Daarnaast zijn veel gekochte cadeaus:

– PlayStation4 + game FIFA 15
– E-reader
– Winterservies van Blond Amsterdam
– Sieraden, populair zijn de slavenarmband en het retro Casio horloge
– Nieuwste make-up van Dolce & Gabbana
– Parfum, favoriet is Cacharel Noa voor vrouwen en Paco Rabanne One Million voor mannen
– Cadeaubon

* Onderzoek in samenwerking met Multiscope onder ruim 1000 respondenten, november 2014

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht