Industry Wire

Geplaatst door Philips Museum

Techniekgeschiedenis centraal tijdens DTW-programmering van Philips Museum

Speciaal voor de Dutch Technology Week (DTW) 2021 lanceert het Philips Museum vanaf maandag 31 mei elke dag om 20.00 uur een digitaal minicollege over een technisch onderwerp. En ook is er in een ‘coronaproof’ buitenactiviteit voorzien met een Philips Museum geocache. Een speurtochtroute van 6 kilometer langs 130 jaar Philips-geschiedenis.

Digitale minicolleges

De colleges zijn ontwikkeld om te begrijpen waar de alom aanwezig digitale technologie in ons dagelijkse leven vandaan komt. Apparaten als radio, röntgenbuizen en cd-spelers staan en stonden niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een interessante techniekgeschiedenis die nog steeds gaande is. Olga Coolen, directeur van het museum: “Techniekgeschiedenis saai? Welnee. Het heeft even geduurd, maar ook Nederlanders zien het nu als onderdeel van hun cultuur.”

Met de minicolleges gaan de museumdocenten dieper in op de techniekgeschiedenis van de 20ste eeuw. Deze wordt uiteengerafeld in verschillende onderwerpen, waarbij Philips grote betrokkenheid had.

Je kunt het minicollege op het Youtube-kanaal van het Philips Museum bekijken. De colleges duren ongeveer 30 minuten en zijn na de lancering tot en met zondag 13 juni terug te kijken.

Het programma:

  • Maandag 31 mei, vanaf 20.00 uur: Van analoog naar digitaal
  • Dinsdag 1 juni, vanaf 20.00 uur:                Ontwikkeling van de radiotechniek
  • Woensdag 2 juni, vanaf 20.00 uur: Röntgen, van techniek naar gezondheidszorg
  • Donderdag 3 juni, vanaf 20.00 uur: De fascinatie van innovatie
  • Vrijdag 4 juni, vanaf 20.00 uur: Van radiolamp tot ledlamp

Geocache 130 jaar Philips

Het museum heeft daarnaast een ‘coronaproof’ buitenactiviteit bedacht: een geocache ‘Philips in Eindhoven’. Geocache is een soort speurtocht voor volwassenen. Op basis van coördinaten loop je naar een bepaalde plek of loop je een bepaalde route. Op de internationale website van Geocaching of via Geocache-app op je telefoon kun je de multicache vinden.

De route is ongeveer 6 kilometer en is bijna helemaal rolstoel- en kinderwagenvriendelijk. Tijdens de route kom je allerlei bijzondere gebouwen en verhalen tegen uit 130 jaar Philips-geschiedenis. Gerard en Anton Philips passeren natuurlijk de revue, maar ook Frits Philips. En bijzondere locaties zoals het Philipsdorp, het Philips stadion en het Natuurkundig Laboratorium (NatLab). En als je alle antwoorden goed hebt, ontrafel je de locatie van de zogenaamde geheime ‘eindcache’.

Over het Philips Museum:

Midden in Eindhoven, op de plek waar Gerard Philips in 1891 zijn eerste gloeilampen produceerde, staat het Philips Museum. Hier word je meegenomen in het verhaal van het bedrijf. Je ziet hoe Philips zichzelf telkens opnieuw uitvindt en met innovatieve technologie een belangrijke rol speelt bij maatschappelijke veranderingen. Eerst met elektrisch licht, later bij radio, televisie en de komst van het digitale tijdperk. En op dit moment bevindt Philips zich in de voorhoede van grote omwentelingen in de gezondheidszorg. Altijd met als doel: het leven van mensen verbeteren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht