-

Wordt achteraf betalen een nieuwe standaard?

Voor veel consumenten is achteraf betalen een van de favoriete betaalmethoden. Hoewel iDeal en PayPal behoorlijk zijn ingeburgerd zijn we soms wat huiverig. Zeker bij een eerste bestelling blijft het de vraag of je goederen correct en op tijd worden geleverd. Kan dat niet anders? Zeker. Ook in ons land is achteraf betalen in opkomst.

Voor met name veel kleinere winkeliers is het een groot risico om te dragen. Ze zijn nauwelijks in staat fraudeurs te herkennen en ook weken wachten op een betaling is niet ideaal. Wat ze zich echter niet beseffen is dat binnen het scala aan betaalmethoden ten minste één daarvan de optie moet bieden (50%) achteraf te betalen. Volgens ICTRecht kan dit in praktijk betekenen dat er een aanbetaling moet worden gedaan of dat de optie tot levering onder rembours beschikbaar moet zijn. De kosten voor het leveren onder rembours mogen in dat geval wel worden doorberekend aan de klant.

Het niet aanbieden van deze mogelijkheid is een overtreding van de wet. Hoewel boetes nauwelijks worden uitgedeeld zijn veel kleinere winkeliers zich vaak niet eens bewust van de overtreding. Bevalt het de klant niet dan raden ze deze aan de goederen ergens anders te bestellen. De Autoriteit Consument & Markt is in ons land verantwoordelijk voor deze vorm van consumentenbescherming en kan de webwinkel een boete opleggen. Bij monde van Saskia Bierling laat de ACM weten dat er binnen de branche van e-commerce behoefte is aan een professionaliseringsslag. Dat niet iedere webwinkelier een jurist in huis heeft zijn ze zich bewust maar dat betekent niet dat er geen regels gelden. “Het is een professie. Deze regels gelden niet alleen ter bescherming van de consument maar ook van het imago van de branche.” Met de toename van het aantal klachten bij Consuwijzer neemt ook het belang van informeren toe. Dit doen ze door regelgeving gericht op webwinkeliers samen te vatten in artikelen en een demo-webshop. Uiteraard kun je je hierbij afvragen waarom er niet gewoon strenger wordt gecontroleerd.

Terwijl in veel omringende landen achteraf betalen eerder de standaard dan uitzondering is neemt ook hier de interesse in deze optie toe. Bedrijven als Afterpay en Klarna springen hier op in en bieden aan tegen een vergoeding je achteraf betalingen uit handen te nemen. Zij zorgen voor de afhandeling, garanderen dat je altijd wordt uitbetaald en nemen het risico van fraude en kredietwaardigheid op zich. Het risico dat kleeft aan uitbesteding is dat je ook een deel van de klantenservice niet meer in de hand hebt. Vragen over een factuur worden beantwoord door een derde partij. Of die partij op een zelfde wijze communiceert als jij valt natuurlijk nog te bezien.

Deel dit bericht

2 Reacties

Developz

Voor nationaal en Europees achteraf betalen wordt vaak PayByBill ingezet.

Remco van der Moren

Bij achteraf-betalen.com is het opgevallen dat er een absolute toename is van webwinkels die achteraf betalen gaan aanbieden. Dit komt deels ook doordat grote webshops dit aanbieden. Kijk naar partijen zoals Bol.com en Zalando. Partijen zoals Afterpay en Klarna doen daar hun voordeel mee en met name kleine webwinkels zijn, doordat laatstgenoemde partijen tegen een % het betalingsrisico overnemen, in staat achteraf betalen aan te bieden.

Wel is het weigeringspercentage hoog en is het maar de vraag of kleinere webshops uiteindelijk meer omzet maken indien achteraf betalen bij de Betaalopties staat.

Het exacte percentage van klanten die niet Door de check heen komt en uiteindelijk een andere Betaal opties kiest weet ik niet maar vanuit mijn eigen ervaring als webshop exploitant in de ondermode voor dames is het weigeringpercentage ruim 50% en slecht 3% kiest hierna een andere Betaal optie zoals ideal. Ook is het retourpercentage 2x zo hoog als vooruitbetalende klanten.

Kortom… achteraf betalen zal voorlopig blijven toenemen ten opzichte van iDeal maar met de wettelijke regels en keurmerk zal het vertrouwen om online te bestellen nog groter worden en zal vooruit betalen voor een grote groep de voorkeur hebben.

Ik ben erg benieuwd wat de menig is van anderen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond