-

LinkedIn beperkt toegang API: ‘open’ maakt plaats voor meer controle

LinkedIn haalt de bezem door haar ontwikkelaarsplatform. Het ontzegt een groot aantal applicaties van derden de toegang tot de application programming interface (API) of het bedrijf legt restricties op. Dat heeft Linkedin bekendgemaakt op haar eigen weblog.

Via de API kunnen andere bedrijven hun software laten communiceren met het zakelijk netwerk en zodoende informatie uitwisselen. Een open API en het vrije gebruik van de data van een ander platform worden over het algemeen gezien als de kenmerken van het open en sociale web. Met het (deels) sluiten van de open infrastructuur hoopt Linkedin dat externe ontwikkelaars nauwer gaan samenwerken met het bedrijf. Natuurlijk heeft het bedrijf daarmee ook meer controle op wie toegang krijgen tot de gegevens.

Tot aanstaande 12 mei zijn er nog twaalf open API’s beschikbaar, na deze datum wordt dat aantal teruggeschroefd tot vier. Linkedin laat aan techblog Mashable weten dat het zich bij een groot aantal apps van andere bedrijven niet ‘prettig’ voelde. Of om preciezer te zijn: er waren er die met behulp van LinkedIn-gegevens direct de concurrentie aangingen met het bedrijf. Het zou daarmee bijvoorbeeld verwijzen naar een tool die mensen ervan op de hoogte bracht als een relatie van baan wisselde. Een dergelijke functie is inmiddels ingebakken in LinkedIn zelf.

Het is niet voor het eerst dat externe ontwikkelaars te maken krijgen met wijzigingen in de regels. Bedrijven die CRM-software direct willen laten praten met het netwerk staan sinds afgelopen augustus standaard voor een dichte deur. Programma’s die speciaal zijn gericht op rekrutering of sales moeten worden ontwikkeld door een geaccrediteerde partner. Als het op directe integratie aankomt kan de ontwikkelaars daarom niet om Microsoft Dynamics of Salesforce heen.

LinkedIn is het niet het enige bedrijf dat boegbeeld is van het sociale en open web, maar toch besluit restricties in te bouwen. Twitter deed in 2012 hetzelfde, Netflix sloot de API in 2014 in zijn geheel. Andere websites of software konden tot voor de sluiting zoeken in de catalogus van films en andere filmgegevens. Ook konden er wijzigingen worden gemaakt in de wachtrij van favorieten onder ‘Mijn lijst.’ Opties die Netflix natuurlijk zelf ook biedt. Waarom het bedrijf dan besloot de toegang tot de API te beperken? Omdat het zo naar eigen zeggen de inspanningen beter kan afstemmen op de behoeften van de gebruikers.

Een duidelijk herkenbare ontwikkeling, merkt techsite Wired op. Nu de bedrijven blijven groeien wordt het internet toch weer een beetje meer gefragmenteerd. Als de commerciële belangen er niet bij zijn gebaat, wordt ‘open’ gauw weer ingeruild voor wat meer controle.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond