Deel dit artikel
-

MTV met user generated video’s op televisie

MTV Nederland gaat user generated content – oftewel: via internet geuploade amateurvideo's en andere content – gebruiken in zijn televisie-uitzendingen. De zender volgt daarmee een ontwikkeling waarbij tv-zenders op internet amateurvideo's verzamelen om deze in traditionele televisieprogramma's te gebruiken. TMF is de eerste zender van MTV die gebruik gaat maken van user generated content.

“User generated content is een buzzword,” zegt Jochem de Jong van MTV. “Wij gaan waar de doelgroep gaat en je ziet dat met name jongeren het interessant vinden om video’s en foto's te delen binnen een sociaal netwerk. Het is logisch om op die trend in te spelen.” Om die reden is de TMF ID community volgens hem het meest logische platform om van start te gaan. TMF ID heeft 460.000 leden die een profiel aan kunnen maken, met elkaar communiceren, en video’s en foto’s uploaden. “Een aantal van die video’s kunnen onderdeel gaan uitmaken van televisieprogramma’s.”

Voor MTV is user generated content een centraal onderdeel van de digitale strategie, zegt De Jong. “We zullen op zeer korte termijn meer stappen aankondigen op dit terrein.”

Hoe de integratie van user generated content in televisieprogramma’s er precies uit gaat zien, kan De Jong nog niet zeggen. “Binnen een paar weken komen we met concrete ideeën naar buiten.”

Om het proces van uploaden op internet naar uitzenden op televisie zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft MTV een technisch platform laten ontwikkelen dat automatisch vrijwel elk formaat converteert naar een formaat dat TMF gebruikt voor televisie. “Veel partijen doen dit nog handmatig, wat betekent dat er tussenkomst van technici nodig is,” zegt Hans Krouwels, directeur van Delta Solutions, dat het platform ontwikkelde. “Veel uitgevers en mediabedrijven willen iets met user generated content, maar dat is alleen goed te realiseren als redacties daar eenvoudig mee om kunnen gaan.”

Het verzamelen van amateurvideo’s via internet voor gebruik op televisie is niet nieuw. In Nederland start internetprovider @Home in oktober de digitale tv-zender Zizone.tv. Die zender zendt uitsluitend door internetters gemaakte video’s uit. De gebruikers bepalen welke video’s op het digitale kanaal te zien zijn. Ook de publieke omroepen hebben zich begeven op het vlak van user generated content voor televisie. Verschillende omroepen gaan gebruik maken van video’s die internetters plaatsen op de site VideoTalent.nl, een initiatief van de NCRV. Onder meer in het televisieprogramma Man Bijt Hond zijn zulke video’s te zien.

Internationaal is Current TV een voorloper. De site werkt volgens een principe dat vergelijkbaar is met Zizone.tv, zij het dat de content wordt gebruikt voor een groot aantal satelliet- en analoge tv-kanalen. Current TV is opgericht door de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore en werkt samen met zowel Google als Yahoo.

Deel dit bericht

2 Reacties

Theo Boonstra

Laat MTV nu eens ophouden met deze onzin. MTV zelf is allang geen muziekzender meer en nu willen ze TMF ook al kapot maken. Ik als muziekliefhebber verwacht muziek als ik er een muziekzender opzet en geen onzin programma's. Er zijn al momenten dat je op geen van de drie muziekzenders muziek kan ontvangen. En dat terwijl alle drie de zenders van MTV zijn.

Job Koopman

Beste Theo, Geenszins onzin. Wel een begrijpelijk die reactie in de trant van 'hou het maar bij muziek'. De manier waarop is echter van belang voor de output. En de manier waarop is, tenminste in dit artikel niet volledig benoemd. Je kunt in ieder geval altijd achteraf nog bepalen welke content op tv komt. Maar je zou ook vooraf zinvol kunnen sturen op het zoeken naar en insturen van nieuwe muziek. Dan ben je weer bij het moet om muziek gaan. En dan voeg je ook nog eens nieuwe, unieke muziek toe die je nu niet of te weinig hoort via de meeste broadcasters (longtailgedachte). Wellicht zelfs interessanter dan de relatief beperkte selectie van 'hits' die nu nog vooraf wordt gemaakt door enkele pluggers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond