Deel dit artikel
-

Google bouwt aan online Powerpoint-programma

Na een gratis online versie van Microsoft Word en Excel blijkt nu dat Google ook aan een kloon van Powerpoint werkt. Met gratis webdiensten die niet meer dan de meestgebruikte basisdiensten van Microsoft Office bieden, in combinatie met e-mail- en agendadiensten, probeert het technologiebedrijf klanten los te weken bij Microsoft.

Internetters met een Gmail-account hebben op korte termijn geen duur softwarepakket van Microsoft meer nodig om presentaties te kunnen maken. Het weblog Google Operating System vond nietsverhullende verwijzingen naar een nog te introducerenPowerpoint-kloon.

"Dit is echt"

Het blog toont een fragment Javascript-code waaruit blijkt dat er onder projectnaam 'Presently' een nieuwe dienst in de voorbereiding is waarmee gebruikers tekst om kunnen zetten in een presentatie. Bovendien kunnen ze presentaties maken op basis van sjablonen en deze vergroten totbeeldschermvullend formaat. De betreffende code is reeds off line gehaald door Google. Hier staat een kopie.

Blogger Ionut Alex Chitu legt uit: "Ik vond dit in een Javascript-bestand dat alle teksten uit Google Docs & Spreadsheets (zaken zoals: Opslaan, Print, etc.) toont. De naam kan nog veranderen, maar het project is echt."

Meer bedrijfsdiensten op komst

Het is niet verwonderlijk dat het technologiebedrijf met deze dienst komt. Google biedt reeds basale online diensten die dezelfde functies vervullen als iedere andere gemiddelde tekstverwerker of spreadsheetprogramma. Een presentatieprogramma als aanvulling ligt voor de hand.

Google werkt intensief aan de bouw van wat officieus Google Office is gaan heten. Eind oktober nog werdwiki-bedrijf Jotspot.com overgenomen. Jotspot (video demonstratie) levert niet enkel zakelijkgeoriënteerde wiki's , maar ook websoftware voor projectmanagement, contactbeheer, discussieforums en nog een handvol kantoortoepassingen.

Het is niet duidelijk of Powerpoint-kloon Presently ook opgenomen zal worden in Googles aanstaande softwarepakket voor bedrijven. Dat zal een betaalpakket worden waarmee bedrijvenOffice-achtige diensten op Google-servers of hun eigen servers kunnen draaien. Het onderhoud komt in handen van het Amerikaanse miljardenbedrijf.

Weinig online bereik

Anders dan met zijn zoek- en advertentiediensten weet Google met zijn Office-achtige diensten slechts met moeite marktaandeel te verwerven. Online agenda Google Calendar zal bij het huidige groeitempo nog in 2007 de grootste in zijn soort worden. De betreffende website heeft echter nog geen marktaandeel van 0,005 procent, zo bleek onlangs.

Daarnaast blijkt het niet eenvoudig om gebruikers van de ene dienst over te halen de andere te gaan gebruiken. Negentien procent van deCalendar-gebruikers bereikt de site via Gmail. Welke invloed het verschijnen van API's daarop heeft, is niet bekend.

Vorige week publiceerde Google zijn kwartaalcijfers. Daaruit bleek dat het bedrijf zijn complete jaarwinst, van 3 miljard dollar, investeert in datacentra en onderzoek & ontwikkeling.

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter Kentie

Op de website http://www.ajax13.com staan fraaie voorbeelden van Word, Excel, iTunes en een fraaie PowerPoint web-applicatie die geheel in AJAX (asynchroon JavaScript And XML) code gebouwd zijn. En dus door middel van een enkele browser te gebruiken zijn.Het enige wat nog ontbreekt aan dit model is een site die de hosting en secure opslag van de data regelt die de applicaties en al haar gebruikers gaan genereren. Het is duidelijk dat de aandacht van desktop naar webtop aan het verplaatsen is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond