Deel dit artikel
-

NOS zendt Olympische Spelen uit in HD

Veel ruchtbaarheid wordt er niet aan gegeven, maar de NOS zendt de Olympische Spelen via internet nu ook uit in HD.

Dat gebeurt via Microsoft’s Silverlight-technologie. Het aantal beschikbare streams is wel erg beperkt en gebruikers met minder dan 24 Mbps worden sowieso geweigerd.

De NOS heeft dusver al zeker 5 miljoen internetstreams geleverd met beelden van de Olympische Spelen. Daarbij ging het vooral om de opening van de Spelen op vrijdag. Gemiddeld zijn er 300.000 bezoekers op de NOS site voor de Olympische Spelen. Die kunnen afstemmen op het signaal van Nederland 1, maar ook op twaalf andere live-videokanalen. En nu dan ook in HD.

Voor Microsoft zijn de Olympische Spelen erg belangrijk. Behalve de NOS maakt namelijk ook omroep NBC gebruik van deze concurrent van Adobe Flash. Dank zij Silverlight werden miljoenen streams geleverd. De software is beschikbaar voor Windows, Mac en dankzij een samenwerking met Novell ook voor Linux. Mobiele versies voor Windows Mobile en Nokia zitten in de planning.

Microsoft heeft in zeer korte tijd een groot aantal klanten voor Silverlight binnengehaald, waaronder Aston Martin, Cirque de Soleil, Entertainment Tonight, Hard Rock International, Home Shopping Network, NBA en Universal. De NOS maakt overigens niet exclusief gebruik van Silverlight, maar is wel tevreden over de software. De keuze voor Silverlight is overigens puur financieel. Flash is te duur voor livestreams.

Helemaal onomstreden is het gebruik van deze technologie echter niet: het gaat niet om een open standaard en alleen Microsoft levert de technologie. De bijbehorende technieken voor digitaal rechtenmanagenent (PlayReady) zijn uitsluitend te koop op de servers van Microsoft. De volgende versie van Windows Mobile (7) wordt standaard uitgerust met de speler.  Daarmee dreigt in de ogen eenzelfde soort monopolie als met Internet Explorer tien jaar geleden, zeker omdat Adobe of Sun dat JavaFX lanceerde geen vrije toegang heeft tot het Microsoft platform.

Gotuit Media heeft in juli trouwens nog een een aanklacht ingediend tegen Microsoft omdat Silverlight inbreuk zou maken op patenten van dat bedrijf. Slim genoeg kwam die klacht ruim op tijd voor de Olympische Spelen.
 

Deel dit bericht

6 Reacties

Elise

Ook Flash is een proprietary technology, en verschilt daarin niets van Silverlight. De in dat artikel genoemde dekking van 99% van Flash is overdreven, want alleen versie 9 en hoger speelt video.  Het is goed dat er meerdere technieken zijn. Dat zorgt voor concurrentie en innovatie. Zonder Windowsmedia was er geen Flashvideo geweest. Zonder flash geen silverlight. Zonder de concurrentie waren de producten van deze bedrijven onbetaalbaar geweest. De HD streams van de NOS worden ge?ncodeerd door de NPO en wordt op het SURFnet CDN uitgezonden. De verzorging daarvan ligt bij JetStream. De kwaliteit is 1080i, 8Mbps.  SURFnet is het enige Nederlandse breedband netwerk dat volledig multicast enabled is. Helaas blijkt dat zelfs hier maar een klein percentage van de gebruikers de multicast kan bekijken. Vaak zitten hun eigen routers, firewalls en draadloze basisstations in de weg. Daarom is tevens een beperkt aantal unicast slots beschikbaar gesteld. De HD streams zijn een proefproject. In verband met rechten kunnen alleen SURFnet abonnees de streams bekijken. Er is alleen signaal als de NOS de Olympische Spelen uitzendt: Unicast http://www.surfnet-tv.nl/player/os2008-uc.php Multicast http://www.surfnet-tv.nl/player/os2008-mc.php  De kijker heeft dus een snelle SURFnet verbinding nodig, en een moderne PC met een snelle videokaart.

Michel

@Elise"De in dat artikel genoemde dekking van 99% van Flash is overdreven, want alleen versie 9 en hoger speelt video." Als ik kijk naar de Analytics gegevens van een Nederlandse site met zo'n 500.000 unieke bezoekers per maand, zie ik daar van hoog naar laag alleen maar 9.0 versies (en 20.66% not set). Pas bij 0.34% komt er een versie 8.0 langs. Zo heel raar is die 99% dus niet.

Olaf

Beide hiervoor genoemde opties zijn tijdelijke oplossingen. Waar de NOS zijn peilen op zou moeten richten is op Ogg, wat voorgesteld is in de nieuwe HTML5 standaard. Een andere optie zou zijn de door [url= http://arstechnica.com/news.ars/post/20071210-nokia-wants-w3c-to-remove-out-ogg-from-upcoming-html5-standard.html ]nokia[/url] voorgestelde aanpassing van Ogg naar H.264 voor video and AAC voor audio.Maar het kiezen voor een nieuwe standaard (Silverlight) die zich nog niet bewezen heeft en door voorgaande waarschijnlijk ook nooit als standaard erkent gaan worden, gaat tegen alles in waar een openbare organisatie als de NOS voor zou moeten staan.

Rene

Olaf, OGG is leuk voor hobbyisten.  Het is een afgeleide van MP4, wat al een prachtige -breed ondersteunde en officiele- standaard is. MP4 zit in Blue-Ray, iPods, Flash, QuickTime, in veel settopboxes en de officieel afgeleide 3GPP zit in mobieltjes. De in OGG gebruikte codecs zijn achterhaald. Theora is een afgeleide van ON2 VP3, dat zelf weer een afgeleide is van H.264 drafts, dus niet compliant. ON2 zit zelf inmiddels op VP7/8.  Silverlight is net zo min als Flash een officiele standaard. Maar als iedereen het heeft, en het gebruikt (wat voor Flash geldt, en zeker ook voor Silverlight gaat gelden), wordt het vanzelf een standaard. Misschien niet officieel volgens de standaard-bodies maar wel zeker een standaard: als het publiek de techniek omarmt, is het een standaard. Bovendien zijn een file container en een video codec niet voldoende. Je hebt encoders en transcoders nodig. Goede clients. Distributieservers. DRM. Managementsystemen.  Een standaard hoeft ook niet te betekenen dat het meteen open source of gratis moet zijn. Open source is een middel en geen doel. MPEG-2 is ook een officiele standaard. Het zit in DTV, DVD, satelliet, ook overal. Zo proprietary als maar kan, maar wel open. Bedrijven hebben miljarden geinvesteerd in technieken als MPEG-2, MPEG-4 en WMV (=VC1, tevens een officiele standaard, zit ondermeer in Blu-Ray).  En ze verdienen royalties aan deze technieken. Bijvoorbeeld: in elke DVD-speler zit een MPEG-2 decoder chip. Zo'n chip kost misschien 3 dollar, waarvan 1 dollar naar de vele achterliggende patenthouders gaat.  Een standaard wordt ook pas een standaard als de industrie zich er achter schaart. H.264 werd pas een standaard toen tientallen bedrijven hun IP bij elkaar op een hoop gooiden, en er een standaard van maakten. Zie http://www.mpegla.com voor verdere details. De codecs van de komende jaren zijn H.264 en WMV/VC1. De containers zijn MP4, 3GP en WMV. De industrie is alle andere 'oude' standaarden (MPEG-2, Real, MOV, FLV, ON2) snel aan het vervangen door deze formaten. Als er al een nieuwkomer komt, dan verwacht ik dat de Chinese industrie hun standaard wereldwijd zal gaan pushen: AVS. 

Rene

@Michel, Adobe speelt met versienummers om de installed base hoger te laten lijken. Kun jij onderscheid zien in versie 9.0, 9,1, 9.2 en 9.3? Wil je serieus in H.264 Flash video kunnen kijken dan heb je Flash versie 9.3 nodig. Als Adobe netjes had doorgeteld met major upgrades dan had versie 9.3 eigenlijk versie 12 moeten heten.  De installed user base van Flash 9.3 is niet hoger dan 70% bij consumenten. Bij bedrijven en op school is dit lager dan 50%, omdat daar nieuwe software pas veel later, centraal wordt ge?nstalleerd. Dat voor Silverlight is gekozen is heel logisch: het werkt met de bij iedereen al aanwezige windowsmedia stream servers. Bovendien zijn Adobe's servers belachelijk duur en leveren lagere performance. 

Rene

Met Flash 9.3 bedoel ik versie 9.0.124.0.  In Google Analytics komt deze op 58% dekking uit: op een website vol met user video content, dus dat kun je zien als bovengemiddeld, en bovendien op consumenten gericht.  De dekking in kantoor en school omgevingen (goed voor de helft van alle online video views) is nog veel lager. Alleen met versie 9.0.124.0 kun je H.264 content goed bekijken. Dat is ook Adobe's eigen schuld, de vorige update brak ondersteuning, waardoor er zelfs een geforceerde Flash Media Server upgrade nodig was.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond