Deel dit artikel
-

Verwaayen dicteert nieuwe richting voor Alcatel-Lucent

Alcatel-Lucent wil een betrouwbaar, op open standaarden gebaseerd breedband anywhere-netwerk aanleggen. Dat maakte de onlangs aangetreden topman Ben Verwaayen zojuist bekend in Parijs.

"Een groot deel van onze activiteiten zal te maken hebben met het web," vertelde Verwaayen. "Diensten als YouTube en Facebook zorgen voor aanzienlijk meer dataverkeer, en die ontwikkelingen hebben vergaande consequenties voor onze klanten, zoals telecom- en internetaanbieders." Verwaayen sprak over over-de-top Web 2.0 applicaties die een nieuw soort nerwerk vereisen: always on, veilig en betrouwbaar.

Optische technologie vormt het hart van dit netwerk, dat zowel vaste als draadloze componenten kent en geheel op het IP-protocol gebaseerd zal zijn. Om die reden wil Verwaayen de ontwikkeling van WiMAX behouden. "Er zijn technieken die we afstoten en andere waarvan we de activiteiten zullen verminderen, in afwachting van wat er in bepaalde markten gaat gebeuren."

Een belangrijke stimulans moet uit Bell Labs komen, het onderzoekslab van Alcatel-Lucent. "Ik heb de directeur van Bell Labs gevraagd om met vindingen te komen die de markt volledig zullen kunnen opschudden."

Verwaayen, oud-KPN en BT, staat sinds september aan het roer van de Frans-Amerikaanse leverancier van telecom- en netwerkapparatuur.

In december 2006 fuseerde het Franse Alcatel met de Amerikaanse branchegenoot Lucent Technologies. Gezamenlijk hoopten de bedrijven een vuist te maken tegen Chinese bedrijven als ZTE en Huawei, maar in twee jaar tijd verloor het bedrijf miljarden dollars en de helft van de marktwaarde.

Alcatel-Lucent zal zich voortaan richten op drie markten: service providers, grootzakelijk en een enkele verticale segmenten. De onderneming heeft verder vier aandachtsgebieden aangewezen: IP, optische technologie, mobiel en het faciliteren van (vaste) breedband applicaties. Andere ontwikkelingen worden afgestoten. In welke mate Alcatel-Lucent zich zal toeleggen op mobiele technologie wilde Verwaayen niet zeggen. LTE, de opvolger van HSDPA, vormt wel een van de focusgebieden, en het bedrijf lijkt nog altijd veel te verwachten van VDSL, een snelle variant van DSL. 

Een groot deel van de via internet uitgezonden persconferentie ging echter over de besparingen van 750 miljoen euro die volgend jaar gerealiseerd moeten worden. Zeker duizend managers komen op straat te staan. Eind volgend jaar met het bedrijf dan weer break even draaien. Mogelijk vallen er ook ontslagen in de Belgische vestigingen van Antwerpen en Namen. In België werken 1800 mensen. In Nederland zijn er twee kantoren, in Hilversum en Rijswijk. 

Verwaayen verwacht dat de markt waarin Alcatel-Lucent zich begeeft volgend jaar 8 tot 12 procent afneemt, maar zich verder zal stabiliseren.

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond