Deel dit artikel
-

Nieuwe bron van inkomsten voor Google

Google gaat de technische capaciteit van zijn servercentra verhuren aan externe partijen. Daarmee neemt het een nieuw bedrijfsmodel in exploitatie.

Vandaag neemt Google de dienst App Engine in commercieel gebruik. Online diensten die maandelijks ongeveer 5 miljoen pageviews vertonen, kunnen App Engine gratis gebruiken. Voor alles daar boven rinkelt de Google-kassa.

Voor inkomend en uitgaand dataverkeer rekent Google respectievelijk 10 en 12 dollarcent per gigabyte. Een gigabyte dataopslag kost 15 cent. Voor een dollar mag een applicatie 10.000 e-mails verzenden. Dat blijkt uit de nieuwe specificaties die het bedrijf publiceerde.

App Engine is een online platform waar bedrijven en onafhankelijke programmeurs hun webapplicaties op kunnen hosten en draaien. Online tekstverwerkers, landkaarten maar bijvoorbeeld ook advertenties uitserveren en fotoboeken zijn daar voorbeelden van.

Google laat de dienst sinds april 2008 testen door belangstellenden. Het App Engine-forum heeft ongeveer 6.500 leden. Hoeveel van hen grote online applicaties bouwt, is niet bekend.

App Engine stelt Googles tientallen servercentra, in feite één héle grote computer, open op de wijze waarop Microsoft Windows in de jaren ’80 softwareschrijvers toegang gaf tot de hardware van computers. In de huidige situatie draait de software echter niet op de lokale computer maar op het internet, met alle negatieve gevolgen van dien.

Amazon.com exploiteert met Web Services sinds begin 2006 een vergelijkbaar technisch platform. Enkele honderdduizenden programmeurs staan ingeschreven bij Amazons AWS. Hoe Google zich gaat onderscheiden ten opzichte van Amazon is niet bekend. In prijs verschillen de twee diensten amper van elkaar.

Deel dit bericht

1 Reacties

Edacteur

Met deze stap gaat Google weer op termijn een flink aantal bedrijven uit de markt werken. Deze bedrijven, o.a. Amazone, worden dus straks gegoogeld. Dit is een nieuwe betekenis van het woord ?googelen?. Een degelijk zet van Google is al in een artikel op edacteur.com voorspeld. Leest het artikel ?Google is onze achtertuin. Reden voor paniek?? hier: http://www.edacteur.com/profile/pages/profile/20000006/10000532/?user_id=19

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond