Deel dit artikel
-

‘Succes online reclamecampagnes moeilijk te bepalen’

Bijna de helft van de adverteerders heeft moeite om het succes van hun online campagne te bepalen. Dat blijkt uit onderzoek van online reclametechnologiebureau Adrime onder 420 bureaus. Om die reden geven adverteerders nog altijd de voorkeur aan reclame in de krant.

Hoewel bureaus op dit moment het liefst inzetten op online adverteren (84 procent) zien adverteerders hun reclame nog steeds bij voorkeur in de krant (57 procent). Dat komt omdat er teveel manieren zijn om effectiviteit te meten, stelt Adrime. Een groot deel van de adverteerders (51 procent) en de bureaus (38 procent) heeft dan ook aan behoefte aan één meetstandaard.

Teneinde het succes van campagnes te bepalen kijkt bijna 40 procent van de adverteerders naar de sales die eruit voortkomt. Ook bureaus (26 procent) nemen sales als uitgangspunt om het succes te bepalen. Na sales bepaalt het bereik van de online campagne het succes voor adverteerders (24 procent).

Bureaus vinden het bereik opmerkelijk minder belangrijk (15 procent) en hechten meer waarde aan de zichtbaarheid van de campagne (25 procent). ‘Bereik wordt geschat en is daardoor dus hypothetisch. Zichtbaarheid geeft een veel realistischer beeld van het aantal mensen dat de reclame daadwerkelijk ziet en is daardoor dus waardevollere informatie,’ aldus David de Jong van Adrime.

Volgens De Jong is het de eerste keer dat in Nederland serieus onderzoek is gedaan naar de meeteenheid voor effectiviteit van online reclame.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de adverteerders duidelijkheid mist over hoe ze de effectiviteit kunnen meten. De Jong stelt voor om zo snel mogelijk tot één standaard te komen waarmee de effectiviteit kan worden gemeten. Belangrijk is om data meer te centraliseren via één systeem.

‘De situatie is historisch zo gegroeid,’ zegt De Jong tegen Emerce. ‘Er zijn steeds meer middelen gekomen om te adverteren, van nieuwsbrieven tot sociale media. Als je nieuwsbrieven stuurt weet je hooguit dat het door een x-aantal mensen is bekeken, maar niet hoeveel van die mensen vervolgens via een display campagne je site hebben bezocht. Veel van deze meettechnieken zijn er wel, maar worden niet in samenhang met elkaar gebracht.’

Dat in dit verband de voorkeur uitgaat naar traditioneel adverteren in de krant komt volgens De Jong omdat de adverteerders daar zichtbaar zijn. ‘Je ziet die advertentie ten minste staan, maar bij Nu.nl moet je soms tien keer op F5 drukken voordat de advertentie eens voorbij komt.’

Hoewel bijna de helft van de adverteerders aangeeft niet goed op de hoogte te zijn van de technische mogelijkheden van online advertenties, is 53 procent bereid om te experimenteren met nieuwe technieken. Zo geeft ruim 40 procent aan graag meer te willen doen met de ontwikkeling van software om op smartphones te adverteren.

Dat rich media specialist Adrime, eerder dit jaar overgenomen door het Franse advertentiebedrijf Weborama, zelf meetoplossingen biedt is volgens De Jong niet de aanleiding van het onderzoek geweest. ‘We hebben een workshop op eDay gehouden en daar hoorden juist over dit vraagstuk enorm veel opmerkingen. Het was de moeite waard om te onderzoeken.’

Deel dit bericht

9 Reacties

Peter Luit

Zeer interessante observatie. Ik pleit al enige tijd voor andere advertentiemodellen. Adverteerders worden mijns inziens teveel 'platgegooid' met CPM, CPC en CPA tarieven, terwijl uitgevers het vaak ook wel op andere manieren zouden willen aanbieden. Doordat we de positie van mediabureaus in deze keten gedogen, gelooft de adverteerder ook dat het mediabureau een rol heeft met echte toegevoegde waarde, terwijl met rechtstreeks contact tussen adverteerder en uitgevers de kosten transparanter worden en ten tweede veel meer communicatie over het effect kan plaatsvinden. Het gaat er dus om of adverteerders weer rechtstreeks met uitgevers willen zonder tussenkomst van een mediabureau. het lijkt door de hoeveelheid kanalen makkelijk het gehele traject daaraan uit te besteden, maar je krijgt er naar verhouding weinig inzichtelijk van terug. Het is puur een 'regelbureau'

Marc

"Dat in dit verband de voorkeur uitgaat naar traditioneel adverteren in de krant komt volgens De Jong omdat de adverteerders daar zichtbaar zijn. 'Je ziet die advertentie ten minste staan, maar bij Nu.nl moet je soms tien keer op F5 drukken voordat de advertentie eens voorbij komt.'" Het is treurig, maar hier gaat het dus om. Zelfs nog in 2011. On-ge-lo-fe-lijk. Ik krijg hier zo'n intens treurig beeld bij van de marketing manager die naar zijn baas loopt met de zaterdageditie van de krant en roept: "Nou het werkt hoor! Kijk maar! We staan in de krant! Is toch gaaf? Zo'n advertentie? Ja, toch? Echt gaaf!" "Ja, het is pagina 49, links onder in, maar ik weet echt zeker dat alle 200.000 lezers van die krant die advertentie echt zien. Da weet'k echt zeker". "Meten kan ik het niet, maar dat moet wel. Toch?" "Nou en dan zien ze die advertentie van ons, nou ja en dan, ja, dan gaan ze direct naar de winkel om te kopen" "Door die advertentie van ons in de krant. Gaan ze kopen, die lezers" "Ja, want zo werkt dat" "En dat snappen ze niet bij dat Internet hoor. Dat snappen ze gewoon niet. Want ik zie mijn advertentie niet."

Peter Luit

@marc: tja, dergelijke onderwerpen vragen altijd om nuances. In het crossmediale denken zijn combinaties in bepaalde verhoudingen de juiste oplossing. Het ene medium is echter beter meetbaar dan het andere. Wel geloof ik ook dat het einde van het monopolie van CPx methodes in zicht is. Niet alleen maar targetten op forced impression, maar ook targetten op relevantie, al dan niet aangestuurd door de consument zelf. Dat zal zeker in het mobiele segment veel belangrijker gaan worden.

Willem

@Marcel, haha, ben het met je eens, maar toch is het een grote doelgroep van potenti?le adverteerders. Dus het is ook een kunst om online adverteren heel eenvoudig te maken voor deze doelgroep.

Jan-Willem

Ik ben van mening dat de meetbaarheid van het internet de groei van online display advertising in de weg staat.  De titel van dit stuk is een open deur en redelijk onzinnig. 'Succes online reclamecampagnes moeilijk te bepalen' 1. Het succes van een campagne bepaal je zelf door de doelstellingen die je stelt voor de campagne. Aan het einde van de campagne weet je alles (het is tenslotte online) dus het succes is heel simpel te bepalen.  Dat je de doelstellingen te hoog of te laag stelt is een ander probleem; succes is altijd relatief.  2. Omdat alles online meetbaar is wordt de kwantificering altijd richting sales gedaan. Een businesscase met salesaantallen krijgt sneller budget dan een businesscase over branding.  Hiernaast geldt natuurlijk dat het succes van iedere reclamecampagne moeilijk te bepalen is.

martin

Het is nog slechts een kwestie van geduld, dan kunnen alle vragen, verwachtingen en wensen van adverteerders met 100% ja worden ingevuld! komende week is alles tot in de puntjes juridisch vastgelegd, helaas is dat nodig, maar dan lanceert een totaal nieuw on-line advertentiemodel dat aan alle eisen en verwachtingen betreffende de resultaten van het adverteren van de adverteerders voldoet. Door middel van het plaatsen van ??n advertentie: direct gegarandeerd omzet voor elk gewenst product in elke gewenste hoeveelheid, een bestand met direct productgerelateerde serieuze salesleads en veel exposure!Het zal de wereld van een adverteerder een stuk aangenamer maken als hij/zij tevoren weet dat elke advertentie euro budget, ook direct een Euro omzet in de boeken betekent. Dan zijn alle vragen die gesteld in bovenstaand artikel beantwoord. Een utopie? wij weten zeker van niet en weten waar we over praten. Geen dubbeltje "waste"meer van het bestaande reclamebudget. Binnenkort meer! Nu al ge?nteresseerd als adverteerder en een tipje van de sluier? Mail mij maar.

Gijs Vroom - Emerce

@Martin Ben benieuwd wat de ROI is op deze gratis reactie. We zouden het verder op prijs stellen als je bijdraagt aan de discussie in plaats van platte promotie voor je nieuwe dienst in de comments onder artikelen.

martin

Over de ROI zal je verbaasd zijn. Overigens maak ik geen platte promotie, dan zou ik dat wel anders doen. Het enige dat ik wil aangeven is dat er andere modellen in aantocht zijn waarbij alle vragen opgeroepen in bovenstaand artikel beantwoord worden en tevoren exact al duidelijk is wat de commerciele resultaten zijn. Een model waarbij de commerciele mogelijkheden van internet nog meer en beter worden uitgenut ten faveure van de adverteerder, die dan echt waar voor zijn/haar geld krijgt en daar gaat het uiteindelijk om, zonder ondoorzichtige poespas. Van de reclamebudgetten bestaan namelijk een hoop ondernemingen. Naar mijn bescheiden mening wordt er vaak te interessant gedaan met vaak simpele zaken verborgen in zogenaamde interessante terminologie. Helaas zit de adverteerder over het algemeen nog te vaak in een bijvoorbeeld papieren wereld, want die begrijpen ze. Mijn mening is dat keiharde resultaten onder aan de streep het enige is dat telt en ik denk dat wij daar de oplossing voor hebben gevonden. Dus direct aantoonbare resultaten in elk opzicht, daar is de adverteerder bij gebaat, want daar gaat het uiteindelijk om. Het reclamebudget van de adverteerder, daar eten we met z'n allen van, direct of indirect. Hoe beter en efficienter dat dus word besteed, met andere woorden hoe meer directe omzet men onder andere daar me realiseert, des temeer budget zal die adverteerder bereid zijn te investerenen. Dat komt veel partijen ten goede en maakt on-line marketing alleen maar interessanter en volwassener! De wereld bestaat straks uit veel meer dan bijvoorbeeld Groupon.com en Groupdeal. Het wordt nog veel interessanter! Helaas weet ik uit ervaring dat je erg voorzichtig moet zijn met voortijdig openheid van zaken te geven, daar er altijd figuren zijn die profiteren van andermans ideeen, zonder zelf creatief te kunnen zijn, anders was ik nu al wel duidelijker geweest, dus mijn excuses daarvoor. De promotie waar jij op doelt volgt nog, dat merk je vanzelf, daar heb ik deze rubriek niet voor nodig. De discussie over bovenstaand item is nu en niet over vier weken. Vandaar mijn reactie.

Björn

De meetbaarheid van traditionele reclame uitingen is vaak nog lastiger, maar wordt gecompenseerd door een grotere exposure.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond