Deel dit artikel
-

‘Amazon heeft conflict met Disney’

Amazon lijkt eenzelfde soort conflict met Disney te hebben als met uitgeverij Hachette over marges op artikelen. Dat meldt Cnet. Het bedrijf heeft als straf het aantal voorbestellingen van videofilms als Muppets Most Wanted, Captain America: The Winter Soldier en Million Dollar Arm beperkt.

Dezelfde straf deelde de online retailer eerder deze zomer ook uit aan Warner Home Video, waarbij zelfs volledige titels uit de verkoop verdwenen, en aan uitgeverij Hachette. In dat laatste geval gaat het om volgens Amazon ‘veel te hoge prijzen’ voor e-boeken.

Honderden Amerikaanse auteurs hebben afgelopen weekend een protestbrief ondertekend waarin ze Amazon beschuldigen van onethische praktijken. Ook hier past Amazon diverse strafmaatregelen toe, zoals langere levertijden. De schrijvers vinden dat zij niet de dupe hoeven te worden van een conflict waarin zij geen enkele partij zijn.

Amazon heeft nog niets gezegd over de ruzie met Disney, maar dat deed het aanvankelijk ook niet bij Hachette.

Het is overigens de vraag of Amazon zich met deze acties uiteindelijk niet in de voet schiet. In Duitsland is de verstandhouding tussen uitgevers en het bedrijf ook al tot een dieptepunt gedaald. Zo kregen Duitse uitgevers een dezer dagen te horen dat zij vanaf volgende maand op eigen kosten veertig procent van hun boeken naar distributiecentra in Oost Europa moeten leveren.

En de Duitse uitgeversbond heeft Amazon onlangs openlijk beschuldigd van afpersing. Amazon wil korting op de inkoop van met name e-boeken van het Zweedse Bonnier, eigenaar van zestien Duitse uitgevers, maar omdat die weigert, worden boeken volgens de bond geboycot. De bond heeft in juni al een formele klacht ingediend bij de Duitse mededingingswaakhond.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond