Deel dit artikel
-

App-economie EU: 1 miljoen man, 11 miljard euro

In de 28 landen van de Europese Unie wordt dit jaar voor elf miljard euro aan handel gegenereerd met mobiele apps. Over vier jaar is dat de helft meer, aldus Vision Mobile dat ook berekende dat een kleine miljoen mensen in deze sector actief is.

De onderzoeker hangt hiermee een label aan de omvang van een nog wassende economie.

Het handelsvolume bestaat niet enkel uit de verkoop van apps maar ook uit abonnementen, mobiele reclame, licenties en API-vergoedingen en mobiele commerce. Meer dan tachtig procent van de app-handel komt niet uit app stores, maar uit omringende diensten.

Waar mobiele dragers in Europa voor elf miljard euro nieuwe handel zorgen, is dat op wereldschaal 51 miljard euro.

Hoewel dit aansprekende getallen is, is de app-economie in Europa zelfs nog niet eens goed op stoom gekomen. “Vergeleken met het computertijdperk zitten we nu in het era van smalbandinternet”, aldus het rapport.

Om de app-economie hier verder te stimuleren, zal een aantal ontwikkelingen moeten plaatsvinden. Allereerst moeten LTE-netwerken zo snel en breed mogelijk over Europa worden uitgerold. Eurocommissaris Neelie Kroes probeert dat met regels te faciliteren, maar stuit wel nog op aanzienlijke weerstand. Van Vodafone mag in ieder geval worden verwacht dat het veel zal investeren in 4G-netwerken, daar het net 124 miljard dollar opstreek uit de verkoop van Verizon Mobile.

Een andere advies: “Overheden zullen ontwikkelaars toegang moeten geven tot hun data. Denk aan plattegronden, meteorologische en OV-gegevens alsmede data over woonomgevingen. Los daarvan zal er een echte interne markt moeten komen, zonder drempels, voor intellectueel eigendom en communicatiediensten.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond