Deel dit artikel
-

D66: Alle verdragen tegen vrij en open net van tafel

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is blij dat Nederland hoe dan ook tegen het internationale anti-piraterijverdrag ACTA stemt. Een Kamermeerderheid steunde vandaag het voorstel van de sociaal-liberaal om de Europese stemming niet af te wachten.

Verhoeven diende vanmiddag samen met Afke Schaart (VVD) een motie in om zelfs bij goedkeuring door het Europees Parlement ACTA niet aan de Tweede Kamer aan te bieden voor ratificatie. Maar het werd nog beter: een motie van de PVV-leden Van Bemmel en Elissen om de regering op te roepen ACTA definitief niet te tekenen, heeft het ook gehaald.

Het ACTA-verdrag moet het intellectueel eigendom beschermen en legt ook afspraken vast over copyright en internetgebruik. Het moet onder meer een einde maken aan de verkoop van namaakproducten (waaronder generieke medicijnen) en illegaal downloaden. In diverse Europese landen is ACTA gesneuveld. Andere landen willen het oordeel van de EU afwachten.

Verhoeven wil nu dat de Tweede Kamer eventuele vergelijkbare toekomstige verdragen die tornen aan een vrij en open internet afschiet. Ook hier is een Kamermeerderheid voor. Bovendien moet de overheid zich met auteursrechten richten op economische groeimogelijkheden op het internet. Bijvoorbeeld door het stimuleren van nieuwe verdienmodellen voor legaal aanbod, zo zegt hij.

Anti-piraterijverdragen als het ACTA-verdrag stellen een vergaande verscherping van de handhaving van auteursrechten en intellectueel eigendom en bedreigen de internetvrijheid, aldus D66. Zo worden internetproviders gebombardeerd tot politieagenten om websites te blokkeren en individuele downloaders te beboeten. “Het gevaar dat individuele internetters zomaar in het cachot kunnen verdwijnen is verleden tijd. Nederland toont zich met dit signaal terecht een voorloper op internetvrijheid en blokkeert verdragen die daar afbreuk aandoen. Een vrij en open internet is een recht.”

Om misbruik en piraterij op internet van muziek en films te voorkomen, wil Verhoeven dat de overheid nieuwe manieren voor legaal aanbod stimuleert. En het makkelijker maakt voor bedrijven om producten digitaal aan te bieden. “Je ziet gelukkig al een verschuiving van bijvoorbeeld de videotheek op straat naar een videotheek online. Dat levert de makers geld op. En zorgt voor gezonde concurrentie.”

Deel dit bericht

3 Reacties

Willem

Frappant:

“Je ziet gelukkig al een verschuiving van bijvoorbeeld de videotheek op straat naar een videotheek online. Dat levert de makers geld op. En zorgt voor gezonde concurrentie.”

Deze meneer loopt dus al 10 jaar achter. Je kan beter zeggen dat er al jarenlang een verschuiving is van bioscoop naar illegale torrent met dezefde film. De videotheek komt er helemaal niet meer aan te pas omdat men meteen de film uit de bios (gratis) wil zien.

John rackham

Gelukkig!!! Dit is een overwinning voor vrij internet!!
Vraag me af wat Tim kuikenbrein er van vind.

Jaap

Frappant is dat je nieuwe alias tim kuik?
Je lult de e industrie heeft burgers jaren opgelicht en omdat ze niet innoveren krijgen ze de deksel op de neus!

En ipv alsnog te innoveren gaan hun verdien model in stand proberen te houden door middels peperdure lobbie praktijken wetten te ontfutselen die iedereen zn vrijheid afpakt ook die van niet downloaders een soort digitaal communisme!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond