Deel dit artikel
-

Google beschuldigd van machtsmisbruik

Zoals verwacht heeft de Europese Commissie Google officieel beschuldigd van machtsmisbruik in een voorlopige conclusie. Op termijn dreigt een miljardenboete voor het bedrijf, en er komt een besluit waaraan Google zich zal moeten houden. Tegelijk is een onderzoek naar de machtspositie van Android aangekondigd.

De commissie vreest dat gebruikers bij Google niet de meest relevante zoekresultaten te zien krijgen. Google zou steeds zijn eigen diensten voorrang hebben gegeven boven die van concurrenten, bijvoorbeeld door in zoekresultaten producten van Google Shopping boven die van Amazon te zetten. Hetzelfde machtsmisbruik wordt vermoed bij vermeldingen van hotels of reizen, ten nadele van bijvoorbeeld Yelp en Tripadvisor. Concurrentie en innovatie zouden hiermee op achterstand zijn gezet.

Google kan een boete krijgen van maximaal 10 procent van de jaaromzet, nu zo’n zes miljard dollar, maar mag nog verweer voeren. Vermoedelijk zal Google besluiten tot een schikking. Ook komt de commissie met een besluit waar Google aan zich moet houden. Ook daartegen kan Google nog beroep instellen. Een definitief besluit wordt dan ook niet binnen twee jaar verwacht.

De Europese Commissie gaat verder een onderzoek instellen naar de machtspositie van Android, dat op ruim tachtig procent van alle smartphones draait. Ook hier vermoedt de commissie dat Google zijn positie misbruikt via contracten waarin fabrikanten gedwongen worden om aan Google diensten voorrang te geven.

Google was al op de hoogte van een formeel onderzoek, zo blijkt uit een gelekte memo waarop de site Re/code beslag wist te leggen. Op zich hoeft een onderzoek naar Android nog niet tot een veroordeling te leiden. De Europese Commissie kondigde in 2007 ook een onderzoek aan tegen Apples iTunes, maar dat bleef zonder gevolgen.

Het Europees Parlement wilde vorig jaar al dat Google zijn zoekmachine afsplitst van andere commerciële diensten, zoals Gmail en Maps. De volksvertegenwoordigers stemden met 284 voor, 174 tegen en 56 onthoudingen over de motie. De motie was echter niet bindend.

In de tussentijd heeft Google drie schikkingsvoorstellen gedaan die door de Europese Commissie als onvoldoende werden gekenschetst.

Foto: president Juncker en Eurocommissaris Verstager

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond