Deel dit artikel
-

‘Google lanceert woensdag cloudplatform’

Google zal woensdag op zijn I/O congres in San Francisco niet alleen zijn eerste tablet tonen, maar naar verluidt ook een cloudplatform aankondigen. Daarmee wordt de aanval geopend op Amazon en Microsoft.

De geruchten over een eigen cloudomgeving doken eerder deze maand al op, maar inmiddels sijpelen steeds meer details naar buiten: Google zou zich vooral willen richten op de enterprisemarkt.

Net als bij Amazons Elastic Compute Cloud, kortweg EC2, kunnen klanten voor het eind van het jaar tegen een financiële vergoeding gebruikmaken van een virtuele opslag- en programmeeromgeving. Allerlei bedrijven krijgen zo tegen relatief lage kosten toegang tot immense rekenkracht. Amazon verdiende daar vorig jaar 750 miljoen dollar mee.

Google dient nieuwe inkomstenbronnen aan te boren nu andere sectoren minder opbrengen. Nadat Apple ten behoeve van iOS (de systeemsoftware voor de iPhone) Google Maps inruilde voor een eigen variant (met kaarten van TomTom), heeft Google de tarieven voor het gebruik van zijn kaarten zelfs met 88 procent verlaagd. In de praktijk komt dat neer vijftig dollarcent per map download, terwijl eerst vier dollar werd gevraagd.

De markt voor enterprisecloud is nog lang niet verzadigd, reden waarom ook Microsoft een dezer dagen besloot om zijn Infrastructure as A Service Azure uit te breiden. Zo worden  behalve Windows- nu ook Linux-toepassingen ondersteund.

Deel dit bericht

2 Reacties

Carlo

Misschien wat voor start 2013?

Olaf

kleine correctie is hier wel op z’n plaats: 50 dollarcent per duizend (!) map-downloads. Ook zijn er pas kosten vanaf een bepaald volume…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond