Deel dit artikel
-

De IPO is weer helemaal terug

De marktomstandigheden voor een beursgang zijn iets verbeterd. Dat concludeert Ernst & Young. De wereldwijde IPO-activiteit is in het eerste kwartaal van 2013 met 1 procent gestegen. De vooruitblik is gunstig.

Met de succesvolle beursgang vorige week van Marin Software, een Amerikaanse leverancier van marketingsoftware, lijkt het IPO-seizoen goed begonnen. De koers sloot vrijdag op 16,26 dollar, ruim boven de openingskoers van 14 dollar.

De groei in IPO’s wordt dan ook voornamelijk gerealiseerd in de Verenigde Staten. De Amerikaanse beurzen hebben in het eerste kwartaal van 2013 tot dusver 6,7 miljard dollar opgehaald met 24 IPO’s en zijn daarmee goed voor 37 procent van het totale wereldwijde kapitaal dat is aangetrokken. Het bedrag is 4 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2012. Als de acht transacties die deze maand maart nog op het programma staan doorgaan, dan evenaart de VS het niveau dat in het vierde kwartaal van 2012 werd bereikt (8,9 miljard dollar in 33 transacties).

De Dow Jones Industrial Average heeft in maart de hoogste stand bereikt sinds oktober 2007. Verwacht wordt dat de IPO-markt in de VS ook gedurende de rest van 2013 goed op dreef zal blijven, op voorwaarde dat de macro-economische omstandigheden stabiel zijn. Dit is een punt van zorg onder de investeerders. De Amerikaanse IPO-markt wordt in 2013 gedomineerd door vastgoed, biotech, technologie en olie & gas. Deze sectoren tezamen zijn goed voor ruim vijftig procent van de gehele IPO-pijplijn in de VS.

Ondanks de crisis is Europa aan de beterende hand. De Europese beurzen hebben in het eerste kwartaal van 2013 tot dusver 2,7 miljard dollar opgehaald in vijftig IPO’s en zijn daarmee goed voor vijftien procent van het totale wereldwijde kapitaal dat dit kwartaal is aangetrokken. Volgens de Global IPO pipeline analysis van Ernst & Young staan er in Europa voor het einde van de maand nog elf transacties op het programma, met een verwachte opbrengst van twee miljard dollar. Als die allemaal doorgaan komt daarmee het aangetrokken bedrag 68 procent hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2012. Met name Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen vertonen een grote IPO-activiteit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond