Deel dit artikel
-

KPN-dochter klaagt zelf over VoiP blokkade

KPN-dochter iBasis blijkt een van de opstellers van een klaagschrift over het afknijpen, blokkeren en extra belasten van VoiP verkeer door telecomaanbieders in Europa.

Voice on the Net (VON) Coalition Europe, met als overige leden Skype, Google, Microsoft en Voxbone, heeft een rapport opgesteld over de problemen die zij ondervinden bij de exploitatie van hun diensten.

In het rapport worden verschillende voorbeelden aangehaald, onder meer van het Franse SFR. Maar ook Vodafone, Orange, Bouygues en de Duitse KPN dochter E-Plus leggen beperkingen op aan VoiP verkeer. Sommige providers staan VoiP-verkeer in het geheel niet toe.

In Nederland is dat met het aannemen van een wet op de netneutraliteit niet meer toegestaan, maar met name KPN heeft er geen geheim van gemaakt dat men VoiP-verkeer het liefst wil belasten, net als berichtendiensten als Whatsapp.

Een dezer dagen hebben EU-politici er bij de Europese Commissie op aangedrongen om scherper toe te zien op het blokkeren en afknijpen van VoiP-verkeer. De Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) zal in februari een rapport publiceren met nadere bevindingen hierover. De telecomtoezichthouders van de aangesloten landen zullen elk een bijdrage leveren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond