Deel dit artikel
-

Meer e-book titels zonder DRM

Het Centraal Boekhuis gaat vanaf volgende week 8426 e-books met Adobe DRM-beveiliging omzetten naar watermerk. Een groot deel van de beschikbare 20.000 e-books kan zo makkelijker worden uitgeleverd.

In Nederland worden verreweg de meeste e-books door het Centraal Boekhuis (CB) gedistribueerd. CB biedt op dit moment drie mogelijkheden om een e-book (wel of niet) te beveiligen: Adobe DRM, watermerkbeveiliging of geen beveiliging. De mate van beveiliging wordt bepaald door de uitgever en is door Bureau ISBN bibliografisch vastgelegd. Een eenmaal vastgelegde beveiliging is niet meer te wijzigen.

Veel uitgevers komen terug op het gebruik van Adobe DRM, omdat de beveiliging voor consumenten ongewenste drempels opwerpt. Op verzoek van een aantal uitgevers heeft CB zich daarom bij de internationale ISBN-organisatie hard gemaakt om titels met Adobe DRM om te mogen zetten naar titels met watermerkbeveiliging. Hoewel dit volgens de ISBN-regels eigenlijk niet mogelijk is, is dit nu eenmalig toegestaan.

Voor de omzetting werd 66 procent van de beschikbare e-books met Adobe DRM uitgeleverd. Nu is dit percentage 26 procent.

Helemaal DRM-vrij worden de e-books in deze vorm trouwens ook weer niet. Het blog eReaders.nl meldt dat retailers als Kobo en Apple nog altijd hun eigen beveiliging aanbrengen op de e-books.

In onderstaande tabel wordt de situatie na 18 januari geschetst

BestandsformaatBeveiligingPercentage op totaal aantal leverbare e-books
EPUBWatermerkbeveiliging

57%

Adobe DRM

20%

Geen beveiliging

6%

PDFWatermerkbeveiliging

1%

Adobe DRM

5%

Geen beveiliging

10%

Overig

1%

Deel dit bericht

1 Reactie

hanco naninck

Het blijft allemaal een beetje zoeken met die E-books. Ik hoor van buitenlandse collegaschrijvers wel eens dat een van hun E-booktitels gratis te downloaden is om zo reclame te maken voor hun papieren (andere) titels. Daar is Nederland waarschijnlijk te calvinistisch voor. Ik overweeg dat bij een van mijn titels ook te doen om extra aandacht te krijgen voor mijn macabere roman ‘Moord op Methusalem’ over bejaardenvernietiging door een pensioenfonds.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond