Deel dit artikel
-

Microsoft wellicht uit MSNBC

Microsoft trekt zich waarschijnlijk terug uit MSNBC, de al jaren bestaande joint venture met de Amerikaanse omroep NBC. De onderhandelingen zijn al enige tijd gaande en zouden deze zomer kunnen worden afgerond.

NBC en Microsoft begonnen hun samenwerking al in juli 1996. Destijds ging men ervan uit dat internet en televisie naar elkaar toe zouden groeien. De samenwerking resulteerde in een online nieuwssite en een nieuwskanaal voor de kabel. Op de Microsoft-campus in Seattle werd zelfs een tv-studio gebouwd. Microsoft betaalde 221 miljoen dollar voor een belang van 40 procent in de kabelzender.

Met de tv-activiteiten heeft Microsoft inmiddels geen bemoeienis meer. In 2005 werd het belang afgebouwd. De zender is zich ook meer op politiek en minder op nieuws gaan richten. MSNBC.com is een aparte operatie geworden, en de site leunt grotendeels op nieuws van de Amerikaanse omroep NBC. De website wordt echter nog steeds vanuit Redmond gemaakt.

MSNBC had ooit plannen om in Europa als zender te beginnen, maar dat is er nooit van gekomen. Zusterzender CNBC Europe wordt wel via de Nederlandse kabel doorgegeven (als onderdeel van digitale pluspakketten) en toont zo nu en dan materiaal van MSNBC.

Het uitkopen van Microsoft markeert min of meer het afscheid van het softwarebedrijf van de televisie-industrie. Ook pogingen om technologie voor Smart TV’s te ontwikkelen, is nooit echt van de grond gekomen. Wel levert het bedrijf nog steeds Microsoft Mediaroom met als afnemers AT&T U-verse, Entertain van Deutsche Telekom en TELUS Optik TV.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond