Deel dit artikel
-

Google pakt speelgoeddoos weer uit

Android Wear, Android op televisie en in de auto, een 9-inch Nexus tablet en domotica zijn enkele van de aankondigingen die vanavond worden verwacht op het ontwikkelaarscongres I/O van Google.

Het ontwikkellaarscongres van Google is het belangrijkste evenement van de softwarereus, waar traditiegetrouw altijd een nieuwe versie van Android wordt getoond. Bezoekers krijgen vermoedelijk een voorproefje te zien van Android 5.0, die volgens uitgelekte plannen een compleet ander uiterlijk krijgt. De nieuwe Android-versie krijgt waarschijnlijk de naam Lollipop mee.

Dit jaar ligt de nadruk volgens de jongste berichten met name op Android Wear, oftewel Android software voor slimme horloges en armbanden. De open-source software zou gratis worden aangeboden, zij het wel met koppelingen naar de bekende Google-diensten. Motorola en LG zouden de eerste fabrikanten zijn die aankondigingen gaan doen, wellicht worden hun producten ook gelijk getoond.

Naar verwachting zal Google ook tot nu toe grotendeels mislukte Google TV nieuw leven inblazen met Android TV. Een tipje van de sluiter werd al in januari opgelicht toen tv-fabrikant Hisense een televisie demonstreerde die onder Android 4 draaide. Android TV is wat anders dan Chromecast, het gaat om systeemsoftware voor televisietoestellen die derden kosteloos kunnen gebruiken.

Mogelijk horen we ook wat meer over Android voor auto’s. In januari lanceerde Google al eens het Open Automotive Alliance, maar sindsdien is het stil gebleven. Met Android in de auto zou een smartphone vanaf de dashboard kunnen worden bediend. GM, Audi en Hyundai zijn partners in dit traject.

Domotica is een ander gebied waar Google naar verluidt een rol wil gaan spelen, al is nog niet duidelijk hoe precies. Mogelijk komt er een Android for the Home.

Google zal vanavond waarschijnlijk zijn allerlaatste Nexus-tablet onthullen, de Google Nexus 9, vervaardigd door HTC. De specificaties daarvan zijn de afgelopen dagen al uitgelekt: de tablet heeft een 8,9-inch scherm met een resolutie van 2.048 x 1.440 pixels (met 281ppi), een 8-megapixel camera met optische beeldstabilisatie, een 3-megapixel frontcamera, stereo frontspeakers, 16GB of 32GB geheugen en een nieuwe 64-bit NVIDIA Tegra K1-processor.

Naar verluidt wil Google geen eigen smartphones en tablets meer gaan uitbrengen, maar wordt onder de noemer Android Silver software ontwikkeld die derden kunnen gebruiken, zij het wel volgens strenge specificaties.

De keynote van I/O kan live worden gevolgd vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond