Deel dit artikel
-

OPTA: nog geen schaarste mobiele nummers

Toezichthouder OPTA verwacht nog tien jaar lang mobiele nummers te kunnen leveren voordat zij op zijn. Dat blijkt uit de Schaarsterapportage 2011.

Uit de rapportage (pdf) blijkt dat OPTA zich aanvankelijk zorgen maakte over de groei van het aantal toegekende nummers. Die nam in 2009 aanzienlijk toe, maar is in 2010 en 2011 afgevlakt. Indien de uitgifte komende jaren stabiel blijft, verwacht OPTA dat met de beschikbare nummerruimte nog maximaal tien jaar aan de vraag naar nummers voor mobiele aansluitingen kan worden voldaan.

Niettemin houdt men, met het oog op de voltooide en aanstaande frequentieveilingen, wel rekening met de mogelijkheid dat deze afvlakking van tijdelijke aard zou kunnen zijn en meer mobiele nummers worden aangevraagd. Er zouden dan nog extra 06-nummers door de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie kunnen worden gecreëerd.

Ook is in 2011 een nieuwe reeks nummers geopend voor toepassingen waarbij apparaten onderling met elkaar communiceren. Ook dit zal de 06-reeks in de toekomst ontlasten. Naar verwachting zullen daarom de eindgebruikers in de komende jaren weinig merken van de schaarste van mobiele nummers.

De OPTA adviseert wel een aantal maatregelen, zoals samefoonnummers gedeeltelijk te bestemmen voor mobiele telefonie. Hetzelfde geldt voor de reeks 067, die nu voor videotex wordt gebruikt. Voor semafonie zijn tien miljoen nummers beschikbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond