Deel dit artikel
-

Plannen Amazon voor eigen winkels ‘zeer ambitieus’

Het nieuws dat Amazon 300 tot 400 boekwinkels wil openen, had blijkbaar nog niet naar buiten gemogen. De bron van dat verhaal, de CEO van het Amerikaanse vastgoedbedrijf General Growth Properties, wist deze week niet hoe snel hij eraan moest toevoegen dat hij niet namens Amazon sprak. Maar ontkennen deed hij het ook niet.

Sindsdien houden General Growth en Amazon de kaken stevig op elkaar. Maar CEO Sandeep Mathrani was niet de enige die uit de school klapte. Een andere vastgoed bron suggereerde dat Amazon delen van Sears en Kmart winkels zou willen huren. En omdat General Growth een relatie heeft met Sears, via een trust, lijkt die suggestie niet volledig uit de lucht gegrepen.

De reden voor fysieke winkels? Dat blijft gissen. Misschien wil Amazon zijn zichtbaarheid vergroten, al is dat nauwelijks nodig. Een omnichannelformule, waarbij klanten bestellingen kunnen ophalen, is een andere mogelijkheid.

De site Re/code weet inmiddels meer. Het initiatief voor fysieke winkels wordt in ieder geval geleid door Amazon veteraan Steve Kessel, die ooit de ontwikkeling van de Kindle e-reader overzag. Hij werkt al sinds 1999 voor Amazon topman Jeff Bezos en heeft in al die tijd maar een jaar verlof genomen.

Vorig jaar werd de eerste Amazon Books winkel in Seattle geopend. Dat werd niet als iets bijzonders gezien. Per slot van rekening is Seattle de thuisbasis van Amazon. Inmiddels zijn er serieuze aanwijzingen voor de tweede boekwinkel in San Diego of La Jolla. Advertenties voor personeel zijn al verschenen,

Aanvankelijk wil Amazon boekwinkels openen waar alleen de meest gevraagde boeken te koop zijn, naast Amazon hardware. Maar uiteindelijk moeten er winkels komen die meer dan alleen boeken hebben. Amazon zou ook proeven willen doen met automatische kassa’s die het meegenomen artikel afrekenen zonder dat de gebruiker deze hoeft te scannen.

Het is overigens niet de bedoeling dat Amazon honderden winkels tegelijk opent, vertellen bronnen aan Re/code. De uitrol zal langzaam gaan.

mandritoiu / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond