Deel dit artikel
-

PlayStation 4 aan de horizon? (update)

Er wordt druk gespeculeerd over de persconferentie die het Japanse bedrijf Sony op 20 februari rond de PlayStation gaat organiseren. Algemeen wordt aangenomen dat dan de opvolger van de huidige PlayStation 3 wordt aangekondigd. Die zou echter niet eerder dan in 2014 naar Europa komen.

De PlayStation 4 zou eind 2013 reeds in Japan en de VS gelanceerd worden om te kunnen concurreren met de Xbox van Microsoft. De vroege aankondiging zou game-ontwikkelaars de gelegenheid geven zich alvast voor te bereiden op de komst van de nieuwe spelcomputer.

Volgens geruchten krijgt de nieuwe PlayStation onder meer een nieuwe afstandsbediening waarmee video’s en beelden uit games online gedeeld kunnen worden. Het apparaat zou ook meer werkgeheugen krijgen.

Een vroege aankondiging van de nieuwe PlayStation is niet uitzonderlijk. Sony kondigde de PlayStation 3 in mei 2005 aan, maar die verscheen pas een jaar later. Europa en Australië moesten zelfs tot 2007 wachten. In totaal zijn zeventig miljoen exemplaren van de spelcomputer verkocht.

De grote vraag is of de PlayStation 4 een even groot succes gaat worden, nu de verkoop van games voor spelcomputers meetbaar terugloopt. Ook de verkoop van de Wii U valt tegen. Toen PlayStation 3 in 2006 verscheen, waren er nog geen tablets en smartphones, die steeds meer gamers lijken aan te trekken.

Spelcomputers verdwijnen voorlopig nog niet. Analisten houden er rekening mee dat Microsoft dit jaar een nieuwe Xbox zal lanceren. De aankondiging wordt verwacht op de vakbeurs E3 in Los Angeles in juni van dit jaar.

En voor het eerst is er een nieuwe kaper op de kust: het Kickstarter-project OUYA levert zijn eerste spelcomputer in maart aan zijn 60.000 financiers, waarna het Android apparaat tegen juni in de winkels kan liggen. De OUYA moet net als een PlayStation op de televisie worden aangesloten, en gaat van start met tweehonderd (bestaande) Android games.

UPDATE: Volgens Japanse media komt de PlayStation 4 nog deze zomer op de markt voor 320 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond