Deel dit artikel
-

TomTom krijgt serieuze concurrentie van Apple

Apple introduceert turn-by-turn navigatie in de nieuwe systeemsoftware voor de iPhone en de iPad, iOS 6. Daarmee vervalt in principe de noodzaak om nog een aparte navigatie-app te kopen.

Zoals verwacht kondigde Apple een geheel nieuwe versie van iOS Maps aan, die het bedrijf grotendeels zelf ontwikkelde. Voorheen werden kaarten van Google gebruikt. Nieuw is onder meer 3D weergave van (grote) steden en flyover-mogelijkheden.

Apple heeft niet minder dan drie bedrijven opgekocht voor kaart- en navigatiedoeleinden: Placebase, Poly9 en C3 Technologies. De laatste twee specialiseren zich in 3D weergave. Onduidelijk is of de navigatiemogelijkheden ook al meteen gelden voor Europa en de Benelux. Apple belooft tevens actuele verkeersgegevens. Daarnaast kan informatie worden opgezocht over locale bedrijven, waarbij een puntensysteem van Yelp wordt gebruikt.

TomTom mag dan serieuze concurrentie krijgen, het bedrijf levert wel kaarten en andere gegevens aan Apple. Behalve TomTom zijn er nog tal van andere navigatieleveranciers voor de iPhone, waaronder Navigon.

iOS 6 wordt dit najaar verwacht, vermoedelijk als ook iPhone 5 wordt gelanceerd. Een proefversie van de systeemsoftware voor ontwikkelaars is vandaag vrijgegeven.

iOS 6.0 bevat in totaal meer dan 200 nieuwe functies. Meest opvallend is een app Passbook waarmee e-tickets (trein, vliegtuig) en Q codes overzichtelijk kunnen worden bewaard. Dat vergemakkelijkt het boarden van het vliegtuig. Verder valt de integratie met Facebook op. De webcam FaceTime kan voortaan ook via 3G worden gebruikt.

Deel dit bericht

4 Reacties

pollux

tomtom concurrentie? er wordt inmiddels op diverse sites melding gemaakt van TomTom als leverancier van de data aan Apple….
http://www.engadget.com/2012/06/11/apple-tomtom-ios-6-maps/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+weblogsinc%2Fengadgetmobile+(Engadget+Mobile)

René Schap

Ik denk dat TomTom een hele goede zet hier mee doet. Ze had al contacten met auto fabrikanten en met Apple. De 3 zijn nu gelnked …. Dus Siri in de auto die je via een iPhone op TomTom kaarten op deze aardbol laat rijden en niet meer verdwalen.

Redactie Emerce

Ook als dataleverancier zal TomTom dit wel degelijk gaan voelen.

Natasja Voogt

De verkopen van de navigatie kastjes (o.a. Garmin en TomTom) zullen wel degelijk een negatieve impact krijgen van het feit dat iOS phones een turn-by-turn navigatie oplossing krijgen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond