-

Column: onvermijdelijke keuzes

Nu 2015 er bijna op zit, wordt er in veel directiekamers alweer gepiekerd over de nieuwjaarstoespraken. Want hoe kunnen we onze medewerkers inspireren en motiveren voor de tijd die voor ons ligt? Het zijn dit soort momenten waarop echte leiders zich realiseren dat regeren echt vooruitzien is.

De overheid zou dat ook eens moeten doen. Want zou er in Den Haag al zijn nagedacht over de vraag hoe we het 3D-printen van vuurwapens kunnen gaan controleren? Ligt er – nu UberPop het niet heeft gered en Airbnb heeft beloofd netjes toeristenbelasting te gaan betalen – nog iemand wakker van de rest van de deeleconomie? Ik vrees van niet, terwijl de uitdagingen van de huidige techrevolutie almaar groter worden.

Want bij wie ligt de verantwoordelijkheid als een zelfrijdende auto onverhoeds toch een ongeluk veroorzaakt? Bij de fabrikant of bij de niet-sturende eigenaar? En wanneer is de tijd rijp om één volledige rijbaan te reserveren voor autonoom voortbewegende voertuigen? Om nog maar te zwijgen over autofabrikanten die op een dag vriendelijk worden verzocht om informatie over uw rijstijl aan verzekeraars en politie door te geven. En hoe lang duurt het nog voordat je arts een app in plaats van een pil gaat voorschrijven? Of wat te doen als straks de drones van Google en Amazone binnen vijf mijl en vijf minuten instant de e-commercebehoefte van de consument bevredigt. Waar mag er dan wel en niet gevlogen worden en onder welke voorwaarden?

En is er überhaupt nog een schijn van kans dat de overheid blockchain-producten als de bitcoin kan reguleren of staat de financiële wereld aan de vooravond van een gevecht tegen de bierkaai, zoals Stichting BREIN die tegen piraterij voert? Terwijl er al een schreeuwend tekort aan specialisten is op het gebied van cybersecurity…

In alle bovengenoemde gevallen is de techniek verder dan de wetgever. De Google-auto rijdt namelijk al autonoom door de straten van Mountain View en Amazon experimenteert immers met drones. Ook het eerste 3D-geprinte pistool is een feit. Hoewel de overheid per definitie achter de feiten aanloopt, wordt het nu toch echt eens tijd dat politici en ambtenaren serieus gaan nadenken over onvermijdelijke keuzes die gemaakt moeten worden. Het liefst in 2016. Met als startschot de speech in het nieuwe jaar.

*) Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het decembernummer van Emerce magazine (#145)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond