Industry Wire

Europese bedrijven worstelen nog steeds met kansen social media

Amsterdam, 21 oktober 2014 – Team, middelen en organisatiecultuur zijn de drie belangrijkste redenen waarom topbedrijven in Europa kansen in het ‘always on’ communicatielandschap nog niet of nauwelijks benutten. Dit blijkt uit het rapport dat vandaag gepubliceerd is door MSLGROUP (http://mslgroup.com/insights/2014/reputation-study.aspx), één van ’s werelds grootste internationale PR-en communicatieadviesbureaus.

Voor het rapport ‘Reputation: with or without you’ werden 100 communicatieprofessionals van toonaangevende bedrijven in Europa geïnterviewd. 85% van de communicatieprofessionals erkent dat, sinds informatie over de organisatie ook online en via social media beschikbaar is, het maken van fouten serieuzere consequenties heeft voor de reputatie van de organisatie. Ondanks deze bedreiging, beschouwt 79% van de geïnterviewden social media als een kans om een betere relatie met stakeholders op te bouwen. Slechts 5% van de geïnterviewden ziet social media als een bedreiging.

Culturele en organisatorische barrières
Ook blijkt uit het onderzoek dat organisaties tegen een aantal culturele en organisatorische barrières aanlopen wanneer zij zich proberen aan te passen aan de eisen en mogelijkheden van het nieuwe communicatielandschap. IT systemen voldoen niet meer, de mobiele technologie binnen de organisatie is ontoereikend om de relatie online aan te gaan en het ontbreekt aan draagvlak bij senior management.

Medewerkers worden als kans maar ook als bedreiging gezien. Enerzijds is 75% van de organisaties terughoudend met het geven van toestemming aan medewerkers om namens de organisatie te reageren op social media. Organisaties zijn namelijk bang om de regie te verliezen. Anderzijds is 77% van de geïnterviewden van mening, dat zij door het geven van training en richtlijnen van hun medewerkers ambassadeurs kunnen maken.

Anders Kempe, President, EMEA, MSLGROUP: “Het nieuwe 24/7 ‘always-on’ communicatielandschap biedt communicatieprofessionals de kans om hun merk en reputatie te versterken en om hun waarde in de ogen van hun leidinggevenden te herdefiniëren door meer data driven rapportage. Echter, het zal een uitdaging zijn om te voldoen aan de verwachtingen wanneer teams en middelen voor communicatie niet van acceptabel niveau zijn en goed gemanaged worden.”

“Het is de taak van communicatieprofessionals in de organisatie om de kennis en vaardigheden van vaak vrij jonge medewerkers te koppelen aan de ervaring van de meer senior communicatiemedewerkers. In een communicatielandschap dat sneller verandert dan ooit en meer kanalen en gedifferentieerde doelgroepen heeft dan ooit, zijn goed advies en duidelijke procedures cruciaal.”

Aanbevelingen MSLGROUP
Om organisaties te helpen met de kansen en bedreigingen van digital en social media, doet MSLGROUP in het ‘Reputation: With or Without You’ rapport vier aanbevelingen:

1. Zorg dat je over een goede online monitoring en analyse tool beschikt om op de hoogte te zijn wat over je organisatie of merk wordt gezegd.

2. Breng vakinhoudelijke expertise en technische expertise bij elkaar om tot een ‘content engine’ voor een continue stroom van berichtgeving te komen. Experimenteer vervolgens met de toon van je berichtgeving en een specifieke aanpak per kanaal.

3. Hoe je het ook wendt of keert: er wordt online over je merk en organisatie gesproken. Doorbreek de culturele barrières en start met het bouwen van een relatie op digital en social kanalen.

4. Doorbreek interne communicatie silo’s en omarm de snelheid en transparantie van het huidige communicatielandschap. Train je medewerkers en voorzie ze van richtlijnen zodat ze ambassadeurs kunnen zijn voor je organisatie.

Het volledige rapport is hier (http://mslgroup.com/insights/2014/reputation-study.aspx) te vinden. Voor meer informatie over het rapport, kunt u contact opnemen met Frederike den Ottelander (http://msl.nl/people/frederike-den-ottelander).

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht