Industry Wire

Geplaatst door TU Delft

Meer dan een half miljoen inschrijvingen voor gratis cursussen TU Delft

De TU Delft heeft voor haar twintig online cursussen al meer dan 600.000 inschrijvingen geregistreerd. Zo’n 17.000 mensen rondden een cursus succesvol af en kregen een certificaat. De TU Delft biedt sinds 2013 gratis online cursussen (MOOC’s) aan.

Mensen in de hele wereld nemen deel aan de cursussen. Ongeveer twintig procent van de deelnemers komt uit de VS en veertien procent uit India. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland leveren elk zo’n vier procent van de deelnemers. Brazilië, Spanje, Canada en Duitsland zijn elk goed voor drie procent van de inschrijvingen.

Leeftijden

MOOC’s zijn toegankelijk voor mensen van alle leeftijden. Een bijzondere cursus werd deze zomer aangeboden, namelijk ‘Pre-university calculus’. De cursus frist de wiskunde die VWO-scholieren in de laatste drie jaar krijgen, op. Opvallend veel Nederlandse 18- en 19-jarigen hebben deelgenomen aan deze cursus. Komend jaar wordt bijgehouden of dit ook een positief effect heeft op de resultaten van de eerstejaars.

Solar

Meer dan 100.000 van de inschrijvingen, betroffen deelnemers aan de MOOC Solar Energy, die studenten leert hoe ze zelf een systeem met zonnepanelen kunnen aanleggen. Solar Energy was de eerste MOOC (Massive Open Online Course) van de TU Delft. De cursus ging in september 2013 van start met meer dan 58.000 inschrijvingen. Arno Smets: ”Twee jaar geleden zijn we gestart met dit experiment. Ik kon me toen niet voorstellen dat we zoveel fans van zonne-energie zouden bereiken.” Vanaf 1 september 2015 wordt de cursus voor de derde keer in het Engels aangeboden op edX.

Andere talen

Voor de cursussen Solar Energy en de cursus Drinkwater bestaat ook belangstelling uit andere taalgebieden, zoals China en de Arabische wereld. Edraak, een initiatief van koningin Rania van Jordanië, biedt sinds augustus een bewerking van Solar Energy in het Arabisch aan. Zij richten zich op de meer dan 350 miljoen Arabisch sprekende mensen in landen zoals Jordanië, Marokko en Oman. De vraag om hoger onderwijs van goede kwaliteit neemt er snel toe, zowel bij jongeren als in het kader van een leven lang leren. Zo’n 16.000 mensen hebben zich voor de Solar MOOC bij Edraak aangemeld. Arno Smets: “In de Arabische landen kan je met zonnepanelen twee keer zoveel energie opwekken als in Nederland. Het potentieel is enorm en deelnemers kunnen hun kennis meteen toepassen in hun omgeving, zoals ook de deelnemers aan de Engelse MOOC’s hebben gedaan.”

Uit interesse of voor het werk

Cursisten nemen om zeer uiteenlopende redenen deel aan MOOC’s. Bij ‘Solar Energy’ willen deelnemers hun nieuwe kennis vaak toepassen in hun eigen leefomgeving. Bij bijvoorbeeld ‘Data Analysis’ gaf ongeveer twee derde van de deelnemers aan dat ze het geleerde in hun werk of studie konden toepassen. Docente Feliene Hermans werd overladen met complimenten voor de manier waarop ze doceerde. “Wow, I never knew it’s as easy as this”, schreef Babatee uit Nigeria bijvoorbeeld. In de MOOC Framing, leren cursisten hoe ‘frames’ gebruikt kunnen worden in debatten en om boodschappen krachtig over te brengen. Ook hier reageerden deelnemers enthousiast. Manolo uit Italië bijvoorbeeld: “The subject is not only very interesting, but useful and used every day (TV and normal chit chat). I was impressed by the quality and quantity of content they delivered in such a short time. After this I learned to appreciate some politicians whom I didn’t like before. I still don’t like them but at least now I understand why they are leading while we are following”.

Meer cursussen

Het komend collegejaar worden alle bestaande MOOC’s herhaald en komen er nog zes nieuwe bij, o.a. over geologie, windenergie, leiderschap en open overheid.

Naast de MOOC’s biedt de TU Delft ook allerlei online courses aan voor ‘working professionals’, o.a. op het gebied van watermanagement, project management, credit risk, cybersecurity en responsible innovation.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht