-

Amazon gaat voorspellend bezorgen

The Wall Street Journal heeft een opmerkelijk octrooi van online retailer Amazon ontdekt. Die wil in de toekomst al producten gaan versturen voordat ze werkelijk gekocht zijn. Magie of slimmigheid?

Het octrooi is in december toegekend en moet de levering van bestelling in tijd ongeveer halveren. Amazon gebruikt voor zijn voorspellingen uiteenlopende gegevens van zijn gebruikers, zoals uiteraard vorige aankopen, zoektermen en wensenlijsten. Zelfs de tijd dat gebruikers met hun muiscursor op een bepaald product blijven staan telt mee.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat klanten producten krijgen aangeboden die ze uiteindelijk toch niet hebben besteld, maar het idee is wel om de artikelen dichter in de buurt van de klant te krijgen en dus te leveren aan plaatselijke distributiecentra of hubs. Toch lijkt het octrooi te suggereren dat in enkele gevallen het product reeds aangeboden wordt en ongewenste bestellingen worden vergoed. Volgens Amazon werkt de technologie met name voor populaire boeken die veel besteld worden.

Het patent komt niet helemaal uit de lucht vallen. Amazon heeft in zijn thuisland VS als belangrijkste handicap de lange reistijden. Texas is alleen al zeventien keer zo groot als Nederland, dus bezorgingen binnen een uur worden lastig. in China levert online retailer Kuaishubao.com one-hour delivery in China’s grootste steden, waaronder Beijing, Sjanghai en Shenzhen. Dat gebeurt met behulp van een groot aantal kleine lokale warenhuizen die nooit 20 minuten rijden van de klant verwijderd zijn.

Of Amazon deze technologie daadwerkelijk gaat inzetten is niet duidelijk. Het bedrijf weigerde tegenover The Wall Street Journal commentaar.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond