-

Betaalautomaat accepteert eindelijk bitcoins

Canada krijgt de primeur van een (werkende) bankautomaat die bitcoins accepteert. Vooralsnog moet je ervoor naar Vancouver, waar Canadese dollars voor bitcoins kunnen worden ingewisseld en vice versa. Is daarmee de acceptatie van bitcoins een feit?

Toegegeven, het is niet eerste initiatief op dit gebied. Dit voorjaar kwam het Amerikaanse bedrijf BitcoinATM al eens met een soortgelijk concept. Het idee is simpel. De gebruiker stopt dollars in het apparaat, en krijgt als bewijs voor de gekochte bitcoins een bonnetje met een bevestigingsnummer terug. Dat nummer is in principe ook overdraagbaar en dus kan een vriend of kennis bij een soortgelijke automaat zijn bitcoins omruilen voor dollars tegen de dan geldende koers.

Helaas verliep de lancering van het apparaat niet helemaal volgens wens. Luttele dagen na de publiciteitsgolf liet CEO Jeff Berwick, zelfbenoemd anarcokapitalist en oprichter van de site The Dollar Vigilante, weten dat hij niet langer betrokken is bij het project. ‘We kwamen erachter dat dit idee niet zo simpel is, vooral in Amerika en Europa. Er zijn enorm veel regels waaraan voldaan moest worden, zoals een onderpand van 25 miljoen dollar die je in de VS als geldverschaffer nodig hebt. Dat schrik potentiële investeerders af.’ De bankautomaat in San Diego heeft er maar een dag gestaan, ter demonstratie.

Kortom, tijd voor een nieuwe poging. Dit keer betreft het opnieuw een Amerikaans bedrijf genaamd Robocoin dat de automaat levert. En daar komt nogal wat bij kijken. In overeenstemming met de Canadese wetgeving controleert de automaat namelijk per transactie de eigenschappen van je palmhand, je foto en identiteitsgegevens. Of zoals ze het bedrijf het zelf formululeert: Wave, Scan & Smile.  En je mag, vermoedelijk om witwassen te voorkomen, niet meer dan 3000 Canadese dollar per dag storten of opnemen.

Het Canadese Bitcoiniacs heeft vijf apparaten aangeschaft om door heel Canada te plaatsen, onder meer in Toronto, Montreal, Calgary en Ottawa. Toch zal het vermoedelijk jaren gaan duren voordat pakweg ING of Rabo dergelijke automaten zullen plaatsen.

De kracht van de bitcoin zit hem op dit moment vooral in puur digitale transacties, waarbij bitcoins evengoed nog kunnen worden omgewisseld voor dollars of euro’s, maar dan op de gewone bankrekening. Tenzij je alleen bitcointegoeden wilt aanhouden, is de noodzaak van bitcoinbetaalautomaten nog ver weg. En helaas voor de verstokte bitcoinaanhanger: anoniem opnemen en storten is er in Canada al helemaal niet bij.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond