-

Cloud: vier sleutels tot een succesvolle implementatie

De cloud heeft een revolutie teweeggebracht in de wereld van technologie, industrieën getransformeerd en bestaande traditionele infrastructuren overbodig gemaakt. Zowel in de private sector als bij de overheid is de cloud een strategische partner geworden. Ik ben dan ook blij om te merken dat nu, naast het migreren van bestaande applicaties naar de cloud, veel bedrijven en openbare organisaties hebben gekozen voor een geïntegreerde cloud-benadering en een ‘cloud first’ strategie.

Dit houdt in dat alle nieuwe applicaties in de cloud worden gebouwd en niet op locatie. Voordat een dergelijke beslissing genomen kon worden, moesten deze organisaties echter rekening houden met bepaalde belangrijke aspecten om de inspanningen ter ondersteuning van deze strategie te optimaliseren.

1. Herverdeling van het budget en wijziging van model

Tegenwoordig weten we dat cloud-technologieën de manier waarop organisaties werken herdefiniëren. Daar er voor CFO’s nog steeds te veel onduidelijkheden over de cloud zijn, is het noodzakelijk om hen te vertellen dat budgetvragen geen noodzaak zijn. Door een duidelijk idee te hebben van de kosten en een duidelijke service level agreement, kunnen ze eenvoudig profiteren van de flexibiliteit en schaalbaarheid die de cloud biedt.

Het cloudmodel zelf en facturatie op basis van gebruik maakt het mogelijk om te verschuiven van  een CAPEX-model (investeringsuitgaven) naar een OPEX-model (operationele kosten), waardoor organisaties de kosten kunnen rationaliseren. Het voordeel van de cloud is dat het mogelijk is om alleen te betalen voor de verbruikte middelen en te investeren in de optimalisatie van datacenters en servers. Het biedt klanten dus de mogelijkheid om hun gebruik naar behoefte te ontwikkelen. De typische gebruikerstijd voor ontwikkel- en testomgevingen is bijvoorbeeld acht uur per dag, vijf dagen per week. Door alleen voor deze middelen te betalen wanneer ze in gebruik zijn, kunnen organisaties ongeveer 75% besparen vergeleken met een volledige 24/7 prijs. 

Afgezien van het prijsmodel, geeft een IDC-rapport aan dat AWS-klanten een verlaging van 51% van de operationele kosten zien over een periode van 5 jaar. Zodra de overgang naar de cloud is gemaakt, is het onderhoud van de fysieke infrastructuur namelijk de verantwoordelijkheid van de serviceprovider en niet langer van de klant.

2. Beveiligingsvereisten en niveaus

Als het om de cloud gaat, is beveiliging een noodzakelijk en essentieel aspect van de IT-infrastructuur. In het licht van mogelijke aanvallen zijn sterke beveiligings- en nalevingssystemen essentieel om gegevens op bedrijfsnetwerken te beschermen. Of het nu gaat om beveiligingsbeleid zoals ISO 27001, die alle regels en best practices definieert die moeten worden nageleefd om de beveiliging van informatiesystemen te maximaliseren, of om voorschriften zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de beveiliging en compliance moeten de conditio sine qua non zijn van de gehele IT-infrastructuur.

Als voormalig trainer kan ik bevestigen dat ondersteuning en training met betrekking tot veiligheid essentieel zijn voor klanten. Ik heb veel tijd besteed aan het ondersteunen van bedrijven van elke omvang en in alle domeinen bij deze essentiële kwesties. Want naast het kiezen van een vertrouwde cloud voor infrastructuurbeveiliging, moeten klanten begrijpen hoe ze hun applicaties kunnen beveiligen. Dit houdt in dat je de problemen begrijpt en voor elke toepassing het juiste beveiligingsniveau kiest. Teams moeten toegangsbeheer en versleutelingshulpmiddelen kunnen begrijpen en automatische en handmatige mechanismen kunnen instellen om regelmatige controles uit te voeren.

3. Beheer en betrouwbaarheid van data

Het is geen geheim dat het aantal en de verfijning van cyberaanvallen de afgelopen jaren is toegenomen. Uit een onderzoek van Linklater van januari 2019 blijkt dat het totaal aan cyberaanvallen de afgelopen drie jaar met 63% is toegenomen. Samen met nieuwe regels voor gegevensbescherming en verbeterde controle door het management, zou het vertrouwen van klanten de hoogste prioriteit van elk bedrijf moeten zijn.

Daarom is het bij het instellen van een cloudstrategie absoluut noodzakelijk dat gegevensbeheer en betrouwbaarheid centraal staan ​​in de implementatie.

Dit houdt in dat je de volledige eigendom en controle behoudt over de gegevens die door de netwerken stromen en dat bedrijven de eigenaars moeten kunnen kiezen en blijven van de geografische locaties waar de gegevens zijn opgeslagen. Elke klant moet ook het proces beheersen om gegevens te kunnen herstellen en naar een ander platform te kunnen migreren als hij dat wenst.

Ik ben ook van mening dat klanten het recht hebben om van cloud-serviceproviders te verlangen dat ze op governance gerichte services implementeren die aansluiten op controles en zijn gebouwd met de best practices op het gebied van privacy en gegevensbescherming in gedachten.

4. Plan, onderwijs en train

Een migratie naar de cloud brengt veel nieuwe concepten met zich mee, evenals een veelvoud aan implementatiemodellen en applicaties. Dit brede scala aan diensten, zoals dat van Amazon Web Services (AWS), is echter ook een van de grote voordelen van de cloud en kan worden gebruikt om een ​​unieke IT-omgeving te bouwen. Er is geen universeel recept is om naar de cloud te verhuizen, maar  enkele tips in de vorm van een migratieroutekaart kunnen nuttig zijn om de adoptie te vergemakkelijken.

Om een ​​succesvolle implementatie te garanderen, is het ook belangrijk voor een organisatie en haar medewerkers om een ​​goed begrip te hebben van de manieren waarop de cloud hen kan helpen en de voordelen die het met zich meebrengt, zoals groei, flexibiliteit, schaalbaarheid en innovatie. Hiervoor is het aan te raden om te investeren in het ondersteunen van deze culturele verandering om werknemers en belanghebbenden alle benodigdheden te geven om adoptie te vergemakkelijken. Dit helpt medewerkers de uitdagingen van morgen aan te gaan en genereert een toename van collectieve kennis binnen het bedrijf, wat innovatie stimuleert en helpt om een ​​concurrentievoordeel te behouden.

Over de auteur: Sébastien Stormacq is senior developer advocate bij Amazon Web Services.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Hendrik Fleury - Crystalloids

Hi Sébastiaan, het voordeel van de cloud is dat het mogelijk is om alleen te betalen voor de verbruikte middelen en te investeren in de optimalisatie van datacenters en servers.” Bedoel je soms NIET te investeren in datacenters en servers? Juist met native, serverless cloud behoort ook dat tot het verleden. Alle grote cloudproviders bieden dit aan.
Het klopt dat pricing OPEX is en alleen betaald wordt voor gebruik. Dat is een groot voordeel. Er zit echter ook een risico aan want de kosten van met name processing als gevolg van grote queries of bij gebruik van machine learning kunnen aan het einde van de maand voor een onaangename verrassing zorgen. Dat zorgt bij sommige bedrijven voor aarzeling bij cloudadoptie. Gelukkig zijn er instellings- en pricingmogelijkheden om dit te beheersen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond