Cloudopslag leidt tot prijzenoorlog
Het is een forse slag in het gezicht van partijen als Box en Dropbox. Google heeft de maandelijkse kosten voor extra opslagruimte bij Google Drive flink verlaagd. Gebruikers kregen al 15GB gratis, maar voor slechts 1,99 dollar per maand kunnen ze dit verhogen naar 100GB. In plaats van de huidige 4,99 dollar per maand.
Google Drive kan ook gebruikt worden voor andere Google-diensten als Gmail en Google+ Wie 1TB virtuele opslag neemt, volgens Google genoeg om de komende 200 jaar twee keer per dag een selfie te nemen, betaalt nog maar 9.99 dollar per maand. Dropbox-gebruikers betalen evenveel voor 100GB opslag en 49,99 dollar voor 500GB opslag. Apple is de grote verliezer: die rekent 2 dollar per gigabyte per jaar. Ook Microsoft vraagt nog altijd 50 dollar voor 100 GB opslag.
De prijsverlaging is slecht nieuws voor Dropbox en The Box, nu deze beide bedrijven naar de beurs willen. Zij zullen hun winstprognoses drastisch moeten bijstellen, want zij kunnen deze forse verlagingen niet onbeantwoord laten. Temeer daar er nog meer spelers zijn die zich op deze markt begeven, zoals Microsoft met OneDrive en Amazon met Cloud Drive. En dan nog hebben ze het geluk dat Google de gratis capaciteit niet heeft uitgebreid, al zal dat er ook nog wel eens van komen.
Oprichter Aaron Levie van Box had het in 2012 al wel voorspeld toen Google zijn virtuele opslagdienst lanceerde. De prijzen zouden fors gaan dalen, vermoedde hij. Dropbox heeft uitnodigingen verstuurd voor een persconferentie in april. Wie weet gaat het bedrijf dan alsnog onder de prijs van Google duiken.
De virtuele kluizen zijn overigens geen alternatief voor professionele storage. Bedrijfsdata worden opgeslagen door professionele hostingpartijen die ook backupdiensten en SLA’s (garanties) aanbieden. Ze hebben wel een andere functie: het delen en synchroniseren van documenten op uiteenlopende apparaten. De foto die we met de smartphone maken, willen we ook kunnen bekijken op de pc of tablet, zonder kabeltje aan de camera. Hetzelfde geldt voor zakelijke documenten. Ook die moeten vanaf verschillende apparaten gedeeld en bewerkt kunnen worden. Inmiddels gebruiken meer dan 4 miljoen ondernemingen Drop Box en ongeveer 225.000 bedrijven wereldwijd de oplossingen van Box. Zij hebben daarmee de kosten voor het opslaan en delen van content naar eigen zeggen met 50 procent gereduceerd.
Aan kale opslag valt straks niets meer te verdienen. Maar er zijn wel mogelijkheden om de dienstverlening uit te breiden en daar geld voor te vragen. Virtuele opslag wordt steeds meer een platform voor uiteenlopende diensten.
CRMWaypoint, de grootste Salesforce.com-consultant in Nederland, kondigde een dezer dagen bijvoorbeeld een samenwerking aan met Box in Nederland. Zo krijgen klanten naast CRM (klantrelatiebeheer) dus ook opslag tot hun beschikking. Projectplace, leverancier van een tool voor online samenwerken, biedt integratie aan met Dropbox en Google Drive.
De keuze van een virtuele kluis is overigens nog wel van belang als het gaat om de beveiliging van documenten. De Amerikaanse overheid kan onder het mom van terrorisme-bestrijding heel makkelijk inzage eisen in bedrijfsdocumenten omdat alle genoemde bedrijven op Amerikaanse bodem gevestigd zijn. Om die reden heeft het Nederlandse Datacenter Services vorig jaar de Company Box aangekondigd. De opslag varieert van 3GB tot ongelimiteerd en omvat elen en opslaan ‘veilig vanuit Nederlandse datacenters’.
Vergelijking van de belangrijkste virtuele kluizen hier en hier.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond