-

Cloudwerken vergeleken

Microsoft introduceerde een dezer dagen een instapabonnement voor online office-dienst Office 365 voor 7 euro per maand. Daarmee wordt de overstap naar cloudwerken nog aantrekkelijker. Maar hoe verhoudt zich dit pakket tot Apples iWork en Google Drive?

De tijden veranderen, zeker voor de kantoorwerker die steeds meer vanuit de cloud werkt. Het valt ook niet te ontkennen dat dit onmiskenbare voordelen geeft: zo heeft de gebruiker altijd de beschikking over de laatste versies en kunnen bedrijven makkelijk uitbreiden door nieuwe abonnementen af te sluiten. Bij inkrimping hoeft alleen het abonnement te worden opgezegd. Op dit moment zijn er drie concurrerende oplossingen in de markt die allemaal net iets anders te bieden hebben.

Microsoft Office 365
Office is veruit de belangrijkste productiviteitssoftware op de markt. Met Excel, Word, Outlook en PowerPoint heb je nagenoeg alles in huis voor kantoorwerkzaamheden. In het verleden waren bedrijven en particulieren aangewezen op losse software, maar dat verandert. Toch voelt Office 365 nog niet echt echt aan als een cloudoplossing. Er komt nog steeds software op je computer te staan, maar die is gebaseerd op een abonnement. Als je niet betaalt kun je de software ook niet meer gebruiken. Voordeel is dat je de software nog steeds kunt gebruiken als er geen internetverbinding is, al moet je wel minimaal eens per maand maand inloggen.

Ook kun je gebruikmaken van tabletversies van Office; zo wordt naast iOS sinds kort ook Android ondersteund. Inmiddels is ook een speciale iPad-versie verschenen. Tot slot heeft Microsoft ook nog webversies van deze software die je zelfs gratis kunt gebruiken. In de browser kun je dan documenten maken en bewerken. De functionaliteit daarvan is wel beperkt.

Tot voor kort was Office 365 onaantrekkelijk voor een enkele gebruiker. Die was duurder uit dan wanneer hij de software los kocht. Voortaan kan deze gebruiker voor 70 euro per jaar echter ook in de cloud werken. Het abonnement op Office 365 Personal geeft toegang tot de laatste versies van Word, Excel en PowerPoint en wordt geleverd met 20 GB aan One Drive-opslag en 60 belminuten voor Skype. De beperking: je kunt de software maar op één pc installeren en maar één tabletapp gebruiken.

Het abonnement voor vijf computers krijgt de naam Office 365 Home en kost 10 euro per maand of 99 euro per jaar. Dat is al een stuk interessanter voor gezinnen of kleine bedrijven. Je mag Mac of Windows-versies door elkaar gebruiken. Op Windows heb je ook nog de beschikking over OneNote (kladblok), Publisher (opmaak) en Access (database).

Google Drive
Google Drive is de nieuwe naam voor Google Docs en is anders dan Office 365 louter een cloudoplossing. Documenten kun je vanuit de cloud bewerken. De integratie laat nog wel te wensen over, maar installeren hoeft niet en het gebruik is gratis. Tekstverwerken, rekenbladen en presentaties, de basisfunctionaliteit van een gemiddeld Office-pakket is aanwezig en de oplossing is ook compatibel met Office documenten. Er zijn ook Google Drive-apps voor iOS en Android, maar niet voor Windows Phone. Google Drive biedt gratis 15 GB online opslagruimte. Opslag bijkopen kan en is sinds kort zelfs flink goedkoper geworden.

Google Drive is ook offline te gebruiken, maar dan gelden er wel beperkingen. Zo moet je verplicht Googles Chrome browser gebruiken, of Chrome OS, zoals dat op Chromebooks wordt meegeleverd.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Apple iWork for iCloud
Apple-gebruikers waren in het verleden aangewezen op Microsofts Office, maar al enkele jaren is er een alternatief iWork. Die bestaat uit de tekstverwerker Pages, het rekenprogramma Numbers en presentatiepakket Keynote. Deze waren aanvankelijk alleen voor MacOS X verkrijgbaar, maar je kunt ze nu ook krijgen als apps voor iOS. Android versies zijn er niet.

Sinds kort zijn er ook bètaversies van deze programma’s via de iCloud-website. Op die manier kun je eventueel ook via Windows toegang tot deze programma’s krijgen. Alle versies van Pages, Keynote en Numbers kunnen documenten opslaan op iCloud en documenten die op iCloud staan openen en bewerken. De opslagruimte op iCloud is 5 GB per account. De software is gratis bij nieuwe Apple hardware, anders betaal je 53,97 euro voor het totale pakket, maar je kunt ook losse onderdelen kopen. Dat geldt trouwens ook voor de mobiele apps. Die kosten 7,99 per app.

Conclusie
Apple iWork is eigenlijk alleen interessant voor Apple gebruikers die naast iOS ook MacOS X tot hun beschikking hebben. Windows-gebruikers die niet al te veel willen uitgeven kunnen beter overstappen op Google Drive. In de Windows-omgeving is iWork ook ietwat traag. Google Drive is volledig gratis en werkt prima voor wie niet al te veel verlangt. Offline gebruik is beperkt mogelijk.

Office 365 blijft de beste optie voor Windows gebruikers, vooral omdat het tegenwoordig in combinatie met breedbandtoegang aan het MKB wordt aangeboden door hostingpartijen of internetproviders. De Small Business editie voegt daarbij nog allerlei extra diensten toe als Lync.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond