Deel dit artikel
-

Hands-On: Office 365 voor iPhone

Het lijkt vloeken in de kerk. Een Office-programma van Microsoft op de iPhone. Gisteren verscheen Office Mobile for Office 365 in de Nederlandse App Store. Reken echter niet op een volwaardige vervanging van Apples eigen iWork.

iPhone-gebruikers kunnen al veel langer uit de voeten met allerlei programma’s waarmee Office-documenten zijn te bewerken, maar een compacte versie van Office van Microsoft zelf spreekt natuurlijk meer tot de verbeelding. Lange tijd heeft Microsoft het bestaan van deze app glashard ontkend en dat hij nu zo plotsklaps is verschenen, komt volgens boze tongen omdat Apple vorige week iWork voor Cloud aankondigde en dit najaar ook alle iWork-apps worden ververst. iWork is Apples eigen Office.

Office Mobile for Office 365 lijkt eerlijk gezegd nog verre van af. Een iPadversie ontbreekt. Volgens Microsoft omdat een Office-app toch niet de ideale ervaring geeft op een tablet. De app installeren op een iPad en dan uitvergroten kan overigens wel. Bewerken in landschapsmodus lukte ons ook nog.

Het goede nieuws: de app is gratis. Het slecht nieuws: Je hebt niks aan de app zonder een abonnement op Office 365 van 99 euro per jaar. Voor dat bedrag krijg je toegang tot vijf verschillende Office-versies op Mac of Windows (of allebei) en de app kun je op maximaal vijf iOS-apparaten installeren.

De compacte versie voor iPhone is dus een extraatje, maar eigenlijk alleen om Word, Excel en PowerPoint-documenten te lezen en aan te passen. Nieuwe documenten aanmaken, is overigens wel mogelijk. Je krijgt dan enkele sjablonen te zien, bijvoorbeeld een agenda- en rapport-sjabloon voor Word en een budget- of kilometerkosten sjabloon voor Excel. Nieuwe PowerPoint-presentaties maken gaat weer niet.

Een volwaardige tekstverwerker is Office 365 helaas niet. De gebruiker wordt teruggeworpen op een uitgeklede versie van Word, waarin je bijvoorbeeld geen ander lettertype kunt selecteren. Microsoft gunt zijn Office-gebruikers wel een mobiele versie voor de iPhone, maar die moet blijkbaar niet al te veel kunnen.

Wat dat betreft, is het vreemd dat Microsoft deze app met zo weinig mogelijkheden niet tegen een geringe vergoeding aan alle Office-gebruikers beschikbaar stelt, want het zal maar weinig gebruikers aanmoedigen om alleen vanwege de app een abonnement op Office 365 te nemen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond