Deel dit artikel
-

Hands-on: Office 365 Home Premium

Dinsdag werd de nieuwste versie van Microsofts Office gelanceerd, die voor het eerst ook volledig virtueel beschikbaar is. Maar het lijkt nog te veel een overgangsproduct.

Sinds de jaren negentig domineert Microsoft de markt voor zakelijke productiviteitssoftware  met Office (Word, Excel en PowerPoint). Het softwarebedrijf dankt zelfs een belangrijk deel van zijn omzet aan dit pakket en heeft ondanks open source-pakketten als Libre Office nooit echte concurrentie te vrezen gehad. Dat is sinds enkele jaren anders. Vooral het virtuele Google Apps is een serieuze bedreiging voor Microsoft gebleken. Dat ook rekenbladen en tekstverwerkers virtueel gaan, lijkt onvermijdelijk.

Al enige tijd biedt Microsoft een alternatief in de vorm van Office 365, waarbij zogenoemde webapps gebruikt kunnen worden. Dat zijn sterk vereenvoudigde versies van de Office-applicaties die je gewoon in de browser kunt gebruiken. Nieuw bij de lancering van Office 2013 is dat de software ook on demand verkrijgbaar is. In dat geval worden de applicaties als het ware ‘gestreamed’ naar laptop of desktop-pc. Deze versies zijn niet van de echte te onderscheiden, maar werken volgens een abonnementsmodel. Verloopt het abonnement (99 euro per jaar), dan krijg je vanzelfsprekend ook geen toegang meer.

En toch wordt het er voor de Office-gebruiker niet overzichtelijker op. Die kan nog steeds gewoon een installatiepakket kopen in diverse smaken. Voor de gebruiker die de software maar voor één pc nodig heeft, is dit nog altijd de beste optie. De traditionele uitvoering van Office 2013 geeft namelijk recht op ‘eeuwigdurend gebruik’ van de software en wordt dus met de jaren goedkoper.

De virtuele variant wordt interessanter naarmate je Office op meerdere pc’s wilt hebben. Want hier komt het verwarrende: ook onder Office 365 kun je nog steeds de reguliere Office-software installeren. Dat kan op een pc, maar ook op een Mac, tot wel vijf installaties per abonnement. Enige nadeel is dat je jaarlijks moet bijbetalen en de software ermee ophoudt als het abonnement verloopt. Voordeel is dat je automatisch ook de volgende Office-versies krijgt. En er zitten wat leuke extraatje bij: per maand zestig gratis belminuten met Skype (naar vaste en mobiele nummers) en twintig GB opslagruimte via SkyDrive.

Waarom installeren als het ook volledig virtueel kan? Simpelweg vanwege het feit dat wie niet met het internet verbonden is toch moet kunnen blijven werken. En dan zijn die gestreamde apps er dus even niet. Wie twee maanden met zijn laptop in de bush gaat zitten heeft nog een ander probleem: dan werkt de geïnstalleerde software ook niet meer. Die moet om de dertig dagen even met het moederschip Microsoft praten.

En zo ontstaat dus een halfslachtig product dat nog van twee walletjes probeert te eten. Google Apps heeft dat anders opgelost met een paar browserplugins die gewoon blijven werken als er even geen internet is.

Maar Microsoft wil duidelijk nog geen afscheid nemen van de traditionele software. Vermoedelijk omdat Office 365 onmiskenbaar voordelen biedt voor bedrijf zelf: geen gepirateerde kopieën meer en op de langere termijn hogere omzetten. Voor kleinere bedrijven is er flexibiliteit: het abonnement kan desgewenst elk moment worden stopgezet.

En toch zal er een moment komen waarop ook Microsoft resoluut de navelstreng met de fysieke producten moet doorknippen. De huidige oplossing verraadt onzekerheid.

Office on demand vertoonde trouwens nog flink wat kinderziekten. Aanvankelijk lukte de activatie van de testsoftware niet omdat het e-mailadres dat bij het opstarten moest worden ingevuld, niet werd geaccepteerd. Soms bleef de virtuele applicatie bewegingsloos in het geheugen hangen. Mogelijk waren de servers overbelast. Dat is het nadeel van virtueel computeren: honderd procent beschikbaarheid kan niet gegarandeerd worden.

Ook vervelend: bij de geïnstalleerde software zet Microsoft alle onderdelen op je pc, ook programma’s die je niet wilt gebruiken. Onderdelen verwijderen gaat niet.

Overigens verder niets ten nadele van Office, dat een mooie layout heeft gekregen en waarin het vooral in Word zeer prettig typen is. Aan de andere kant: heel veel nieuws hoeft de verstokte Officegebruiker niet te verwachten. Naast Word, Excel en PowerPoint zijn (afhankelijk van de licentie) wederom Outlook, OneNote, Access en Publisher verkrijgbaar, hoewel nog niet alles on demand. Er komen ook nog iPhone-apps aan, met volledige functionaliteit voor Office 365 gebruikers, maar daarover heeft Microsoft nog geen verdere mededelingen gedaan. Mac-gebruikers kunnen beter nog even wachten: die krijgen nu nog het oude Office for Mac 2011.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond