-

Datavaardigheid is essentieel voor onze vrijheid

De datarevolutie is nog maar nauwelijks begonnen en nu al dreigen we de greep op dataverzameling en -gebruik te verliezen. Veel mensen weten niet hoe ze op de juiste manier met data moeten omgaan en dat heeft grote gevolgen. Denk maar eens aan de rol van Cambridge Analytica in de Brexit en de Amerikaanse presidentiële campagnes van 2016. Deze voorbeelden tonen aan hoe onze autonomie en democratie in het gedrang komen als onze data worden gebruikt om meningen te identificeren en te veranderen.

Hoewel grote techbedrijven nu fungeren als schoolvoorbeelden voor datamisbruik, moeten we ervoor waken dat deze gevallen leiden tot angst rondom data-analyse. Hierdoor kan de werkelijke waarde van data namelijk niet gerealiseerd worden. Het is de verantwoordelijkheid van zowel de data community als het grote publiek om organisaties verantwoordelijk te stellen voor een ethische benadering van het verzamelen en gebruiken van data. Zo kunnen we data voor de juiste doeleinden blijven gebruiken. Dit is enkel mogelijk als we allemaal beschikken over sterke datavaardigheden.

Lezen, schrijven, data begrijpen

Datavaardigheid is te vergelijken met alfabetisme. Grote economische voorspoed ging vroeger gepaard met grote groepen mensen die via woord en geschrift informatie konden delen. Van het Romeinse Rijk tot de Gouden Eeuw is aantoonbaar dat alfabetisme en vooruitgang elkaar nodig hebben. Onze huidige digitale maatschappij stelt echter strengere eisen. Na lees- en schrijfvaardigheden is het nu tijd dat we ons datavaardigheid aanleren: de vaardigheid om betekenisvolle informatie en inzichten uit data te halen.

Dat dit nodig is, blijkt ook uit een studie gepubliceerd in het vakblad MIS Quarterly. Wetenschappers onderzochten hoe wij waar- en onwaarheden onderscheiden. Uit het onderzoek blijkt dat wij vaak informatie als ‘waar’ beoordelen als dit onze eigen bestaande overtuigingen bevestigt, wat ook wel confirmation bias wordt genoemd. Inzien wanneer informatie onvolledig is, kritisch kijken naar de bron, weten welke data relevant zijn en wanneer het wel en niet verantwoord is ze als basis voor besluitvorming te gebruiken, is dus extreem belangrijk in een wereld waarin data en data-analyse een steeds grotere rol spelen.

Een hoog niveau van datavaardigheid behaal je echter niet van de ene op de andere dag. Het is net als leren lezen en schrijven: begin zo vroeg mogelijk en investeer erin. Dat klinkt logisch, maar kijk eens naar de werkvloer. Ondanks dat de meeste leidinggevenden het belangrijk vinden dat hun werknemers over een sterke datavaardigheid beschikken, moedigt maar een klein deel hen aan om hiermee aan de slag te gaan. En dat terwijl bijna driekwart (74%) van de werknemers aangeeft zich overweldigd te voelen door de toegenome hoeveelheid aan data waarmee ze te maken krijgen, blijkt uit onderzoek. Deze cijfers zijn door te vertalen naar de rest van de samenleving.

Dat gezegd hebbende, staan we nog steeds in de kinderschoenen als het gaat om de productie, verzameling en analyse van data. Ontwikkelingen zoals Internet of Things zorgen voor een enorme groei aan data, terwijl we nu al geen greep kunnen krijgen op de huidige hoeveelheid data. Kunstmatige intelligentie (AI) is daarom broodnodig om het vermogen van de mens te vergroten. De algoritmes waar AI op draait, worden echter opgesteld door mensen die vaak bewust of onbewust een gekleurde mening hebben. Om deze kleuring te vermijden en optimale objectiviteit te bereiken, is het belangrijk dat iedereen zeer kritisch naar AI blijft kijken. Wederom helpt een sterke datavaardigheid hierbij.

Data en data-analyse geven inzichten die in potentie grote waarde hebben voor toepassingen waar iedereen in de maatschappij baat bij heeft, van wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen tot automatisering en gericht en goed onderbouwd beleid. Als we die inzichten willen ontsluiten en inzetten voor innovatie en ons algemeen welzijn, is het belangrijk dat we data met vertrouwen leren hanteren. Een deskundige en ethische benadering van dataverzameling en -verwerking, is de enige manier om een datagedreven samenleving te creëren waarin onze datarechten, onze autonomie en onze democratie worden gerespecteerd. 

Over de auteur: James Fisher is chief product officer bij Qlik.

Deel dit bericht

1 Reactie

Blockchainkiller

Je kan er ook gewoon niet aan mee doen en je afzijdig houden van sites zoals facebook, instagram of dergelijke.

Who cares about jou domme mening en saaie nietszeggende leventje.

Waar heb je het nou toch voor nodig? Beetje domme plaatjes van katten en schaarsgeklede vrouwen liken, fotos plaatsen van je spullen en hier een beetje mee te koop lopen en reageren als een kip zonder kop op berichtjes van mensen die je niet eens kent en je dan helemaal een held voelen…

(Kom maar weer door met de persoonlijke aanvallen)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond