-

Dumpt Microsoft Windows Mobile nu echt?

Het regende aankondigingen op Build 2016, het ontwikkelaarscongres van Microsoft: van een raamwerk voor bots tot de aanstaande Anniversity versie van Windows 10.  Maar veel techsites stonden eerder stil bij wat er niet werd aangekondigd: zo werd er bijna met geen woord gerept over Windows 10 Mobile. Op dit moment is de Windows Phone wel belangrijk, maar het is zeker niet de punt van onze speer, aldus Windows-topman Terry Myerson. Dat klinkt niet best. 

Veel publicaties trokken daaruit de conclusie, wellicht voorbarig, dat Microsoft is uitgekeken op Windows Mobile.

Er zijn twee ontwikkelingen die Microsoft tegenzitten. Ten eerste de dominantie van het huidige duopolie Android en iOS. Microsoft had steeds gehoopt op een derde positie, maar ontwikkelaars zien het niet zitten om voor drie mobiele platforms programma’s aan te leveren. Zeker niet voor Windows Mobile, dat een bijna te verwaarlozen marktaandeel heeft (1,6 procent dit jaar, tegen 83 procent voor Android, en 15 procent voor iOS).

Als gevolg daarvan verkoopt Microsoft veel te weinig Lumia telefoons, toestellen die het ooit van Nokia overnam. Vorig jaar moest Microsoft zijn Nokia erfenis voor miljarden afschrijven en duizenden werknemers op straat zetten. Dat is bijzonder spijtig, omdat het bedrijf Windows graag had willen profileren als een universeel systeem, dat zowel op mobiele als op desktop computers draait, met dezelfde gebruikerservaring en dezelfde programma’s.

Dat ideaal sneuvelde vorig jaar al met de komst van de desktopversie Windows 10. Desktopgebruikers waren niet gecharmeerd van de mobiele gebruiksomgeving die met Windows 8 werd geïntroduceerd. Zelfs het oude vertrouwde Startmenu keerde uiteindelijk terug.

Eigenlijk was het de bedoeling dat Windows Mobile tegelijk met Windows 10 zou verschijnen, maar dat kwam er niet van. Pas vorige maand konden gebruikers van Windows Phone 8.1 hun toestel eindelijk upgraden. Een afterparty die veel te laat kwam.

De desktopversie van Windows 10 is daarentegen een groot succes. Microsoft maakte vorige week bekend dat de huidige versie van Windows 10 inmiddels op 270 miljoen apparaten staat.  Een jaar geleden sprak Microsoft de ambitie uit om Windows 10 binnen drie jaar op 1 miljard toestellen te krijgen.

Microsoft boekt zelfs op het mobiele vlak succes, maar dan met zijn Surface Pro tablets. Maar dat zijn eigenlijk platgeslagen pc’s die ook desktopversies van Windows programma’s kunnen draaien.

De toekomst voor Windows 10 Mobile is daarmee erg onduidelijk geworden. Ook al omdat Microsoft de laatste tijd tamelijk agnostisch is geworden: het ontwikkelt voor alle platforms, waarbij Windows Mobile niet belangrijker is dan iOS of Android.

Een tipje van de sluier is al wel opgelicht. Windows baas Myerson liet zich vorige week ontvallen dat een toekomstige Windows Phone een scherm van ‘ongeveer 4 inch zal hebben’. Waarmee het bedrijf zich mogelijk wil richten op de onderkant van de markt.

Toch zijn er nog altijd analisten die denken dat Microsoft zich met Windows Mobile op de enterprisemarkt wil gaan richten en daarmee de positie wil innemen die BlackBerry ooit had. De vraag is alleen of dat nog gaat lukken nu Android en iOS al zoveel verder zijn.

Deel dit bericht

3 Reacties

Bart

Wat is dit nou weer voor waardeloos artikel? Met Windows 10 zijn de plannen van Microsoft wat betreft de mobiele versie van haar systeem groter dan ooit, met Continuum al bijvoorbeeld. Met Windows 10 spreekt men niet meer van Windows Phone apart, maar is het 1 Windows 10, een universeel platform. Graag wat meer onderzoek verrichten vooraleer een dergelijk artikel de lucht in wordt geblazen…

Coen

Als het Windows 10 mobile ophoudt te bestaan, dan is het door dit soort tendentieuze artikelen. Ik ben er na een aantal Lumia’s nog heel blij met mijn Lumia 950 met Windows 10.

Pieter

Tja, sommigen willen bepaalde dingen maar niet onder ogen zien:

Despite the reset offered by the launch of Windows 10, Windows Phone had only 2.54% market share as of March, according to NetMarketShare. That’s well below Android’s nearly 61% market-leading share, and well below the 31.76% claimed by Apple. It’s also virtually unchanged from the 2.57% where Windows Phone sat in March 2015.

By not killing Windows Phone, Microsoft leaves a door open for a future radical reinvention. Perhaps that will mean a Surface Phone, or maybe it will be something else entirely, but until that happens, the company’s smartphone efforts are essentially being put on hold.

http://www.fool.com/investing/general/2016/04/05/is-microsoft-giving-up-on-windows-phone.aspx?source=eptfxblnk0000004

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond