Ex-Googlers claimen ‘future-proof’ OS voor banken te hebben
Met een ronkend persbericht maakte ThoughtMachine onlangs bekend een oplossing te hebben voor ‘de grootste uitdaging’ binnen fintech: een besturingssysteem dat 100 procent ‘future-proof’ en ‘zeer flexibel’ is. Een middel dat het bankwezen helemaal gaat ‘repareren’. Klinkt veelbelovend, maar wat is het precies?
Banken hebben jarenlang niet hoeven veranderen. En nu zij zich genoodzaakt zien wel te innoveren om te kunnen voldoen aan de nieuwe (digitale) eisen van de klant en disruptieve spelers voor te blijven, stuiten ze op een probleem. De systemen waarvan zij afhankelijk zijn, zijn zo oud dat dit de vernieuwing remt. Dat probleem zegt de Britse startup voor eens en voor altijd uit de weg te gaan ruimen.
VaultOS: iedereen een eigen private blockchain
Ruim twee jaar werkten onder meer enkele voormalige Google-ontwikkelaars in het geheim aan VaultOS. Een op de cloud en blockchain gebaseerd besturingsysteem. Het wordt vergeleken met Amazon Web Services, maar dan met inbegrip van alle kernfunctionafiteiten voor het bankieren. ValultOS is in feite een enorm kasboek dat banken direct in staat stelt rekeningen en spaarproducten te managen. Ieder besturingssysteem draait hiervoor een eigen private blockchain, als service gehost door ThoughtMachine.
De blockchain wordt gezien als bijzonder veilig, schaalbaar en alternatief van bestaande oude systemen. Transacties zullen dan real-time plaatsvinden en standaard is ‘er zelfs een API’, zegt TechCrunch.
Dat is nogal een contrast met de huidige praktijk, licht Mark Warrick – één van de ontwikkelaars – in een gesprek met Business Insider toe. Talloze financiële bedrijven draaien namelijk nog op systemen die zelfs afkomstig zijn uit de jaren zeventig, zegt hij. Hierdoor praten systemen niet met elkaar, en moet er bij die bedrijven nog altijd heel veel met de hand worden afgehandeld. ‘Zoiets is duur en onbetrouwbaar’.
De oprichter van het bedrijf, Paul Taylor, stond eerder aan de wieg van Googles software voor spraakherkenning. ‘Iets dat eerder ook voor onmogelijk werd gehouden.’ Zijn volgende uitdaging werd dus de financiële sector. Maar eerst moest er aan de basis een hoop veranderen. VaultOS belooft IT miskleunen uit de wereld te helpen. Daarnaast brengt het mogelijkheden voor nieuwe services. De techniek voor ‘smart contracts’ zorgt dat iedereen zijn eigen producten – van simpele lening tot complexe hypotheek – kan finetunen.
Personalisatie als norm
Warrick vergelijkt het met zoiets als NikeID. Daarmee geeft het sportmerk klanten de mogelijkheid schoenen met kleur en materiaal te personaliseren. Hetzelfde moet mogelijk zijn in de financiële sector. Een mechanisme dat voorspelt in welke maand iemand meer financiële ruimte overhoudt en op basis daarvan automatisch de afbetaling van de hypotheek vergroot, is daarvan een voorbeeld. Een simpel voorbeeld, maar volgens de makers in de tot op heden beschikbare software onmogelijk.
Of VaultOS inderdaad een succes wordt, is nog afwachten. Banken zijn niet alleen traag in het overstappen op nieuwe software, een overstap is ook niet zomaar gemaakt. Volgens Warrick proberen twee banken het besturingssysteem nu uit. Als die besluiten de software definitief te gaan gebruiken, zullen zij het oude systeem in ieder geval nog een jaar paralel moeten draaien, denkt hij.
Vooralsnog leidt de lancering vooral tot de openstaande vragen: wil een bank zijn belangrijkste systeem laten hosten door een relatief onbekend bedrijf, welke beveiliging is inbegrepen en voldoet alles wel aan de eisen van de toezichthouders? Onbeantwoord of niet, feit is wel dat banken inderdaad kampen met IT-erfenissen uit het verleden. Een moderne en schone lei kan dan uitkomst bieden.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
siebe huizinga
VaultOS: realtime transacties, future proof en zeer flexibel. Briljant dat ThoughtMachine een besturingssysteem heeft ontwikkeld, dat de oude systemen van de banken naar het heden trekt. Maar ‘repareren van het bankwezen’? De IT-fundamenten van banken zoals ING, Rabo en ABN zijn verouderd, maar dat geldt ook voor hun verdienmodellen. Als innovatie voortborduurt op oude patronen dan is van ‘reparatie’ geen sprake. Dan is de innovatie zelf achterhaald. Ali Niknam gaat met bunq vele stappen verder dan ThoughtMachine – en begon hiermee jaren eerder dan de ex-Googlers. Lees Breken met banken.