-

Facebook schuift met licentie steeds meer richting ‘betalen’

Beschikken alle banken straks over API’s dan kan het grote innoveren beginnen. Bedrijven kunnen dan digitale diensten koppelen aan de systemen van banken. Hoe waarschijnlijk is het dat ook Facebook zich met ‘betalen’ gaat bemoeien?

De komst van PSD2 moet dit allemaal mogelijk maken. De EU-richtlijn moet in 2018 praktijk zijn en verplicht banken andere bedrijven toegang te geven tot iemands rekeninginformatie. Ook kunnen bedrijven optreden als Payment Initiation Service Provider (PISP) en betalingen verrichten. Uiteraard is voor dit alles wel de toestemming van de klant nodig. De verwachting is dat de richtlijn voor meer innovatie zorgt: nieuwe tools op basis van de rekeningdata of software als alternatief voor het huidige internetbankieren.

Kans behoorlijk groot

Zoals Michael Heering van beveiligingsbedrijf Sophos al opmerkte in een artikel is het niet ondenkbaar dat mensen bijvoorbeeld Facebook die toegang geven. Hoe reëel is het dat Facebook zich gaat bemoeien met ‘betalen’? Behoorlijk. De geruchten waren er al enkele jaren, maar nu heeft het bedrijf in ieder geval een zogenoemde ‘e-money license’ gekregen van de Centrale Bank van Ierland. Techcrunch weet te melden dat ‘Facebook Payments International Limited’ toestemming heeft diensten te ontwikkelen voor het overboeken van geld. Omdat Ierland lid is van de EU mag Facebook de dienst in heel Europa uitrollen.

De site merkt terecht op dat het niet ondenkbaar is dat Facebook ook een PISP wordt en zich direct zal aansluiten op de API’s van banken. Met toestemming van de gebruiker kan het dan acties triggeren bij de bank: dat maakt het mogelijk de vaak ingewikkelde checkout sterk te vereenvoudigen. Voor een dienst als de Marketplace kan vervolgens een one-click checkout worden geïntroduceerd.

Een ander scenario is dat Facebook zal optreden als Account Information Service Provider (AISP). Beschikt iemand over meerdere rekeningen bij verschillende banken dan brengt het bedrijf de data daarvan samen in één financiële tool. Gekoppeld aan de mogelijkheden die het bedrijf heeft op het gebied van chatbots is ineens een toekomst voorstelbaar waarin iemand een chatbot vraagt om een overzicht van de aanstaande bijschrijvingen.

‘Bedrijven willen dé interface worden’

Dat PSD2 in ieder geval voor een hoop opschudding zal zorgen is wel duidelijk. Zoals Erik Driessen van fintechbedrijf The Moneyer recent opmerkte: “Met PSD2 wordt de keten uit elkaar getrokken en kunnen bedrijven daar in stappen. Daarom willen bedrijven dé interface worden. Wie toegang heeft tot de klanten kan die bedienen.”

Of het zover komt dat Facebook hét digitale ecosysteem wordt waarin alles samen komt is zeker niet vanzelfsprekend. Wel steekt het bedrijf de ambitie niet onder stoelen of banken. In 2014 lijfde het voormalig PayPal-topman David Marcus in om de divisie te leiden die Messenger ontwikkelt. Vorig jaar zei CEO Mark Zuckerberg nog met iedereen in de betaalwereld te willen samenwerken. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond