-

Google als concurrent van booking.com en cheaptickets.nl

In Nederland nog niet erg bekend, maar sinds april 2014 al live in de VS: Google Hotel Finder. Google Flight Finder is de andere reisvertical van Google en is al langer online. Deze is ontstaan na een overname van reisorganisatie ITA in 2010. De vraag is: wat is de strategie van Google met deze reisverticals en wanneer gaat men hier wat van gaat merken in Nederland? Reisbranche opgelet!

Google Flight Finder

Als je op Google.nl zoekt naar ‘vlucht Amsterdam Pisa’, krijg je een kenniskaart te zien van een Google vertical. Daar zal de EU anti-mededinging weer blij mee zijn. Eerder vocht onder anderen Yelp al tegen het tonen van Google Maps resultaten, omdat ze dat als oneerlijke concurrentie zagen. Een compromis is in de maak.

google-flights-vlucht-amsterdam-pisa

Google geeft aan dat het een gesponsorde uiting is. Dit gaat over de aanbieders in de kenniskaart, niet over de kenniskaart zelf.

google.nl-flights-kleine-lettertjes

De kenniskaart zelf concurreert direct met bijvoorbeeld  andere vergelijkers als Skyscanner en Kayak of met ticketverkopers als cheaptickets.nl of tix.nl.

Wanneer  je op een resultaat klikt, bijvoorbeeld een vlucht van KLM (zoals in het voorbeeld) dan ga je naar https://www.google.com/flights en vervolgens kan je direct een vlucht boeken bij KLM. De middelman als Skyscanner of Cheaptickets.nl wordt overgeslagen.

Grappig om te zien dat Google aangeeft dat Alitalia vaak meer dan 30 minuten vertraging heeft…

Google.nl-flights-Alitalia-vaak-vertraagd

Nog niet overtuigd? Zoek eens op ‘goedkope vliegtickets’: Google search toont direct een kenniskaart die je direct leidt naar vluchten vanaf Eindhoven, de thuisbasis van… Ryanair.

google-flights-goedkope vliegtickets

Google hotel finder

De stap naar hotels zoeken vanuit vlucht zoeken is snel gemaakt. Er is vanuit Google search nog geen ‘kenniskaart’: In google.nl zie je voorlopig de gewone Google Maps resultaten. In die resultaten kun je dan in een uitklapvenster zoeken naar prijzen en dit boeken bij de vergelijker.

Er vallen twee dingen op:

  1. Je kunt direct boeken bij drie vergelijkers: Expedia, hotels.com en booking.com.
  2. Je kunt ook naar de website van het hotel (de groene link onderaan). De kamerprijs als je die direct bij het hotel boekt staat er niet bij.

google-hotels-maps

Overigens heeft Accor vanuit Google USA wel ‘boeken via eigen site’ aanstaan:

google-hotels-maps-met-boeken-eigen-hotelsite

Als je zoekt op https://www.google.nl/hotels/, zie je een vergelijkbare gebruikersomgeving als Google vluchtenzoeker. Als je nu zoekt op Sofitel Rome zie je een veel uitgebreidere lijst:

google-hotel-finder

Er vallen twee dingen op:

  • De link naar de hotelwebsite is verdwenen
  • Er staan maar twee aanbieders in

In deze lijst staan dus alleen hotels aangeboden door tussenpersonen. In de vluchtzoeker zagen we daarentegen dat het juist de vliegmaatschappijen zelf waren die erin staan en niet de vergelijkers.

De toekomst van de Google Hotel finder?

De vraag is nu of Google met de hotelzoeker iets vergelijkbaars als met Google flight finder van plan is. Denk dan aan zaken als:

  • Direct tonen Hotel Finder kenniskaart in Google search
  • Direct boeken niet alleen via vergelijkers maar ook direct bij het hotel

Dit lijken logische stappen: Door de kenniskaartintegratie jaagt Google het verkeer aan naar de Hotel Finder.

En Google kan dan direct geld verdienen aan adverterende hotels. Echter, ze kannibaliseren dan wel op de vergelijkers die nu – betaald – in de Google Maps resultaten staan. Als de Google Hotel Maps ingeruild worden voor de Hotel Finder kenniskaarten dan moeten de vergelijkers wel mee.

Daarnaast lijkt het voor hotels makkelijker om hun boekingen via Google hotel finder te laten lopen dan via Google Maps.

Het kan ook zijn dat juist de vluchten zoeker uitgebreid wordt met vergelijkers. Google vluchtzoeker heeft in ieder geval één streepje voor op de vergelijkers. Ryanair wilde zijn vluchtdata nooit delen met vergelijkers als Skyscanner of Kayak maar sinds januari 2014 wel met Google flights.

De concurrentie tussen Google en vergelijkers is -in stilte- begonnen!

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op het blog InternetEffect

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond