-

Google: mobiel, automatisering en video zijn de belangrijkste thema’s van 2019

E-commerce bestaat binnenkort niet meer, zegt Pim van der Feltz, al tien jaar CEO van Google. Zijn advies: wordt leading in commerce. En hoe je dat wordt, hangt volgens hem af van drie dingen.

Dat vertelde Van der Feltz tijdens de afgelopen Webwinkel Vakdagen. Hij en zijn collega’s geven aan de beste tips te willen geven voor vandaag en nu. Niet alleen over instrumenten zelf, maar ook hoe je ze werkend krijgt. Ze putten hun informatie uit de data die zij dagelijks krijgen via webwinkels. Uit die informatie hebben ze drie voorwaarden gevonden om leading te worden in commerce.

  1. Je moet op elk moment de beschikking hebben over de beste technologie.
  2. Zorg dat je het vertrouwen van je klant hebt: dat ze geloven dat je er bent om hen te helpen en niet alleen om zelf geld te verdienen.
  3. Zorg dat je intern zo georganiseerd bent dat je iedereen ook echt kunt helpen.
Mobile first voor klanten én zoekmachines

Het duurt het even voordat de volgende dia is geladen. Ondertussen loopt Marc Bond, Agency Development Manager, het podium op. “Ongemakkelijk hé, dat wachten”, stelt hij. “Dit duurde twaalf seconden, de gemiddelde laadsnelheid van mobiele websites in Nederland.” Marc geeft aan dat bij een laadtijd van meer dan drie seconden 55 procent van de bezoekers de webwinkel al verlaat. De snelheid van een website is echter niet alleen cruciaal in het behouden van klanten; ook voor de ranking in de organische zoekresultaten is hij essentieel.

Het mobiele verkeer is inmiddels groter geworden dan het desktopverkeer. Tussen november 2016 en november 2018 is het verkeer met 110 procent toegenomen. Kortom, daar liggen kansen voor webwinkeliers. Wil je weten hoe snel jouw mobiele website laadt? Ga dan naar testmysite.google.com, voer een domeinnaam in en je snelheid wordt getest. Vervolgens ontvang je een rapport met aanbevelingen.

Een van de laatste ontwikkelingen voor mobiele websites zijn Accelerated Mobile Pags (AMP). Dit houdt in dat je website, of een pagina, al geladen wordt voordat men op een link klikt. De pagina laadt daarmee 85 procent sneller dan een standaard mobiele website en is te herkennen aan het bliksemschichtlogo. De tip van Marc: “Maak gebruik van de AMP-mogelijkheden die er al zijn, bijvoorbeeld de plug-ins die beschikbaar zijn voor WordPress. Als je geen kennis hebt van dit soort zaken, wees dan niet bang er mensen bij te betrekken die dat wel hebben.”

Online marketeers hebben het moeilijker, maar krijgen het makkelijker

Vervolgens is het woord aan Jurrien Groothuis, die inmiddels drie jaar als Account Strategist bij Google werkt. Hij vertelt dat de baan van online marketeer de afgelopen jaren bepaald niet makkelijker is geworden. “Vroeger was alles minder complex, maar tegenwoordig gaat alles supersnel en per week zijn er alleen al vijf updates binnen Google.” Volgens Jurrien zijn er twee redenen waarom die ontwikkelingen zo snel gaan:

  1. Er is meer kennis over consumenteninzichten en contactpunten.
  2. De computerkracht is beschikbaar, dus machine learning is mogelijk.

Als je ‘vroeger’ wilde adverteren via Google, dan had je een zoekwoord, een apparaat en een advertentie die je wilde promoten. Meer keuze was er niet. Tegenwoordig zijn de variabelen oneindig, waardoor handmatig je advertenties inrichten bijna niet meer te doen is. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kennis en data is het verstandig om je campagne te automatiseren, zodat je betere resultaten behaalt en daarnaast veel tijd bespaart. Je kunt bijvoorbeeld wel handmatig bieden op zoekwoorden, maar wanneer je het automatisch laat doen en een algoritme laat bepalen, dan maakt dat algoritme voor elke veiling een aparte optimale berekening.

Advertenties kunnen inmiddels ook geoptimaliseerd worden. Marketeers zijn veel tijd kwijt aan het testen van advertenties. Volgens Jurrien hangt zeventig procent van de marketingprestaties af van de boodschap. De optie ‘Responsieve advertenties’ maakt een zo goed mogelijke advertentie van een aantal titels en teksten die je invoert.

Verder zijn er ontwikkelingen op het gebied van smart shopping in de vorm van een simpele campagne: als iemand op Google Shopping kijkt en weggaat, dan krijgt diegene advertenties van jouw producten te zien via YouTube en Gmail. Let wel, als je zelf niet beschikt over de benodigde kennis, schakel dan de juiste hulp in of lees je in.

80 procent van de consumenten switcht tussen video en Google

De laatste trend die genoemd moet worden is video. Volgens onderzoek van (hardwarefabrikant) Cisco bestaat in 2021 82 procent van al het internetverkeer uit videocontent. Op dit moment wordt al elke minuut meer dan 400 uur aan video op YouTube geüploadet. En uit ander onderzoek blijkt dat tachtig procent van de consumenten aangeeft te switchen tussen video en Google in de zoektocht naar een product. Er zijn bijvoorbeeld alleen al 300.000 hits op YouTube als je daar op ‘het beste douchegordijn’ zoekt.

YouTube is een prima kanaal om in te zetten voor advertenties. Zo kun je er advertenties laten zien op basis van wat mensen in de afgelopen zeven dagen op Google hebben opgezocht. Zelfs wanneer je (met gesponsorde advertenties) op de eerste plek in de Google-zoekresultaten staat, klikt niet iedereen op je URL. Je mist dus een hoop geïnteresseerde mensen die je wel via de bekende video-advertenties in Google – die je na vijf seconden kunt doorklikken – kunt bereiken. Inmiddels is er aan die advertentiemogelijkheid een knop toegevoegd waarmee je mensen direct naar je webshop kunt trekken. Als iemand via deze knop niet binnen dertig seconden naar je webshop gaat, hoef je ook niet te betalen.

Volgens de mannen is een video maken helemaal niet moeilijk. Je kunt ook simpelweg je product uitleggen in een kort filmpje. Het hoeft geen maanden en miljoenen te kosten. Google legt je dan ook graag uit hoe je een simpele, actiegerichte video maakt.

Doen is het nieuwe denken

Tot slot krijgt Pim van der Feltz weer het woord: “We wilden vooral een concrete presentatie geven, maar dit was ook een strategisch verhaal. We hebben je laten zien waarom mobiel, automatisering en video de belangrijkste thema’s van 2019 zijn en dat deze je echt verder helpen. Oké, het verhaal kwam misschien wel van Google, maar wij kennen jullie ook wel het best. We leven in een tijd waarin je als webwinkel bijna hetzelfde kunt als alle grote platformen. Ik ken bedrijven die hele afdelingen hebben voor de automatisering, maar wij kunnen die nu ook voor je doen.” Pim onderschrijft dit met enkele voorbeelden van bedrijven die in vier uur iets kunnen maken wat zich direct vertaalt naar conversie.

Pim besluit met een tip: “Begin hier nu direct mee. Ik geloof niet meer in grote plannen en concepten. Doen is het nieuwe denken. Je moet nu beginnen, want het consumentengedrag verandert elke minuut. Ga er vanmiddag al mee aan de slag en kijk wat voor jullie werkt.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Egbert van Keulen - Deloitte

De link naar de testsite van Google werkt niet, correcte link is: https://testmysite.withgoogle.com/intl/nl-nl

Egbert

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond