-

Google Penguin Update 4.0 Live

Hoewel de Google Penguin update al meerdere malen aangekondigd is en eigenlijk door vele webmasters al verwacht werd, is de update nu eindelijk live; Penguin 4.0. Deze update is vanaf 23 september aan het uitrollen, waardoor de resultaten de komende tijd nog zullen blijven schommelen. Wat houdt de update precies in?

Het belangrijkste detail van deze update is dat het nu een onderdeel wordt van het algoritme van Google en dus realtime wordt meegenomen bij het crawlen van je website.

Wat is een Penguin update?

Elke Penguin update (Google heeft er meerdere in de afgelopen jaren uitgebracht) is een controle op het detecteren van links. Bij bewuste spam en het niet volgen van de Google linkrichtlijnen worden hier automatisch bepaalde straffen aan toegekend. Bestaat je linkprofiel voornamelijk uit links van lage kwaliteit, zoals links uit directories (startpagina’s)? Dan was de kans aanwezig dat je een daling in de zoekresultaten zag; ookwel een penalty genoemd.

Wanneer je vervolgens je linkprofiel verbeterde, zag je deze verbeteringen pas bij het draaien van de volgende Penguin update. Van een penalty afkomen was dus vrijwel ondenkbaar en alleen mogelijk bij het draaien van een nieuwe Penguin update. De laatste Penguin update is echter twee jaar geleden, waardoor sites met laagdrempelige linkbuilding hier toch voor lange tijd nog mee weg kwamen. Sites die gestraft werden, konden vrijwel onmogelijk weer naar de top van de zoekresultaten klimmen.

Penguin 4.0 simpelweg een opvolger?

In vergelijking met de vorige Penguin updates, is de nieuwste Penguin Update 4.0, die op 23 september is uitgerold, realtime. Dit betekent dat elke keer wanneer een site gecrawled wordt, het Penguin algoritme ook meegenomen wordt. De kans om met deze laagdrempelige linkbuilding weg te komen, is nu dus vrijwel nul. Maar het effect van realtime Penguin updates geldt ook andersom: wanneer je eerder een penalty hebt gekregen voor laagdrempelige linkbuilding, kun je dit nu sneller oplossen door de kwaliteit van je linkprofiel te verbeteren.

Een tweede belangrijke eigenschap van deze Penguin update is dat de invloed in ranking hiervan te zien zal zijn op specifieke pagina’s (granular) en niet site-wide. Wanneer pagina’s spamsignalen vertonen zullen alleen deze pagina’s veranderingen in ranking vertonen. Hierdoor wordt het lastiger om te bepalen of de linkbuildingmethode die jij toepast, werkt of juist voor negatieve effecten zorgt. Een site-wide drop in ranking zal dan ook niet meer vaak voorkomen, waardoor de invloed van Penguin 4.0 moeilijk te bepalen kan zijn.

Ben jij in gevaar & wat kun je doen?

Het is op dit moment nog lastig te bepalen of de nieuwe Penguin update invloed heeft op de zoekresultaten van je website. Om dit toch te kunnen bepalen, dien je de resultaten in Google Analytics en Google Search Console dagelijks goed bij te houden. Wanneer je je organische verkeer de afgelopen week, of komende dagen, drastisch ziet afnemen (samenhangend met de organisch behaalde posities in Search Console), dan is de kans groot dat de Penguin 4.0 update hier verantwoordelijk voor is.

Uiteraard zijn er meerdere acties die je kunt ondernemen om dit tegen te gaan of zelfs te voorkomen. Het belangrijkste is het controleren van jouw linkprofiel. Dit kan met behulp van programma’s als Majestic.

Let hierbij op de kwaliteit van de ingekochte links (bij lage kwaliteit zijn deze te verwijderen via disavow tool van Search Console), de afwisseling in anchorteksten (veel dezelfde anchorteksten geeft een onnatuurlijk beeld van je linkprofiel) en het verschil in soort backlinks (een natuurlijk linkprofiel heeft links van allerlei soorten sites, niet slechts alleen van bijvoorbeeld linkdirectories). Ook wanneer je zelf weinig aan linkbuilding hebt gedaan kun je toch gestraft worden. Het is daarom belangrijk om de kwaliteit van jouw linkprofiel altijd in de gaten te houden.

Wat is Googles volgende stap?

Met de Penguin updates heeft Google de gemakzuchtige linkbuilder aangepakt op laagdrempelige linkbuilding en content. Spammy linkbuilding en spammy content werd gestraft bij elke nieuwe Penguin update. Nu dit bij Penguin 4.0 meegenomen is in het algoritme en hier realtime op gecontroleerd wordt, is het wachten tot Google met zijn volgende ‘beest’ aankomt. De controle op spam, zowel qua links als content, wordt nu meegenomen in het algoritme, maar wat is het volgende waar Google zijn aandacht op gaat vestigen?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond