-

Groot wantrouwen tegen cloudbeveiliging

Er is nogal altijd weinig vertrouwen in cloudproviders. Zeven op de tien bedrijven vermoedt dat zij niet voldoen aan wet- en regelgeving voor wat betreft databescherming en privacy. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Netskope, Data Breach: The Cloud Multiplier Effect in European Countries.

53 procent van de respondenten geeft aan dat de kans op datalekken juist groter wordt als gevolg van de cloud. Ook blijkt dat bij datalekken de verwachte economische impact verdrievoudigt als de cloud erbij betrokken is.

Uitgaande van 136 euro per aangetast record, zou verlies of diefstal van 100.000 consumentenrecords een organisatie al gauw 13,6 miljoen euro kosten, zo is de verwachting. De respondenten werd ook gevraagd naar de mogelijke datalekgevolgen van het toenemende gebruik van clouddiensten. Door gebrek aan vertrouwen verwachten zij echter een drie keer zo hoge kans op datalekken.

Datalekken waarbij informatie van hoge waarde zoals intellectueel eigendom verloren gaat of gestolen wordt, verdubbelen de economische impact: van 1,30 naar 2,94 miljoen euro. Daarnaast ervaren de respondenten dat het simpelweg meer gebruik maken van clouddiensten de impact van datalekken met dergelijke informatie nog eens vergroot met 159 procent. De snelle groei en de soms beperkte continuïteit van een cloudprovider wordt ook als een risico ervaren.

Het algemene beeld is dat 72 procent van de respondenten niet voldoet aan wet- en regelgeving voor wat betreft databescherming. Daarnaast betwijfelt 84 procent van de respondenten of hun clouddienstverleners hen meteen zouden waarschuwen als hun intellectueel eigendom of vertrouwelijke bedrijfsinformatie was beschadigd.

64 procent van de IT-professionals denkt dan ook niet dat het gebruik van clouddiensten de juiste manier is om vertrouwelijke informatie te beschermen. 59 procent vindt dat dit het lastig maakt om bedrijfskritische applicaties te beveiligen. Daarentegen ziet de meerderheid van de respondenten de cloud nog steeds als even veilig of veiliger dan IT on-premise. Dit zegt misschien meer over hun geringe vertrouwen in hun eigen beveiligingsmogelijkheden dan over hun vertrouwen in de beveiligingsmogelijkheden van cloudproviders, stelt Netskope.

Europese organisaties blijken overigens zelfverzekerder te zijn als het gaat om hun vermogen om de cloud te beveiligen. 51 procent van de Amerikaanse respondenten gaf aan dat de effectiviteit van hun organisatie om data en applicaties te beveiligen, ‘laag’ was. In Europa denkt de helft dat.

Het volledige rapport is hier te vinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond