-

Siri Shortcuts: Wat moet een appbouwer weten van iOS 12?

De laatste edities van iPhones en Apple Watches met alle aanverwante reviews vliegen je om de oren. Maar wat betekent dit voor je business en klanten? De iPhone op zichzelf misschien niet zoveel, maar de update van iOS 12 daarentegen wel. Eén feature hierin is namelijk zeker de aandacht waard: Siri Shortcuts.

Er is veel gezegd en geschreven over de bruikbaarheid van Siri. En de meeste mensen gebruiken Siri voor simpele taken in de auto of thuis. Denk aan muziek afspelen, appjes dicteren en uitlezen, lichten aan en uit. Je kent het wel. Maar als je gehele workflows in gang wilt zetten, dan is dat tot nu toe lastig met Siri. Gelukkig brengt iOS 12 iets nieuws, zogenaamde Siri Shortcuts.

Suggested Shortcuts vs. Shortcuts app

Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken binnen Siri Shortcuts tussen Suggested Shortcuts en de Shortcuts app. De eerste is een geautomatiseerde suggestie van iOS voor taken die je vaak op een bepaald moment uitvoert. Stel dat je elke ochtend om een bepaalde tijd de storingen bij de NS checkt en een podcastspeler opent, dan kun je op je homescherm omlaag vegen en worden deze taken als shortcut gedeeld in je lijst van Siri Suggestions.

Het is een feature die gemakkelijk ontsluit door in de app bepaalde taken te ‘doneren’ en daarmee gebruikers te helpen versneld die taken uit te voeren. Handig, maar de suggesties zijn moeilijk vindbaar. Het is dus nog even de vraag of dit echt gaat aanslaan.

De Shortcuts app is een ander verhaal. Wie bekend is met de app Workflow (overgenomen door Apple), zal deze app meteen herkennen. Het is namelijk een app waar je bepaalde taken aan elkaar vast knoopt en met één druk op de knop die taken uitvoert.

Het bekendste voorbeeld van zo’n shortcut is als je naar huis rijdt. Je voert je adres in, vindt de route met file-informatie, leest de aankomsttijd uit en stuurt dit door naar je partner. Velen van ons doen dit dagelijks en met de Shortcuts app van Apple, kun je dit nu ‘scripten’ en met één druk op de knop volledige geautomatiseerd uitvoeren. Zonder dat jij verder iets hoeft te doen.

Maar nu komt de killer feature om de hoek kijken. Je kunt namelijk een commando opnemen die Siri vanaf nu herkent en koppelt aan deze Shortcut. Met andere woorden, als gebruiker spreek je bij het Naar huis-shortcut voorbeeld in: ‘Ik ga naar huis’. Vanaf dat moment kun je zeggen: “Hey Siri, ik ga naar huis”. iOS zet vervolgens de route vast, neemt de aankomsttijd voor je over en zet het in een appje naar jouw partner dat meteen verstuurd wordt.

Siri is functioneler

Eigenlijk heeft Apple hier gedaan wat wij als gebruiker al lange tijd willen: Siri zelf kunnen programmeren naar onze eigen behoeften. Daarmee wordt Siri is opeens een stuk bruikbaarder.

Als gebruiker is het dus ook tijd om na te denken hoe jouw app voor bepaalde spraakgestuurde taken ontsloten wordt. Kun je de temperatuur instellen in je huis? Maak het beschikbaar via Siri en jouw gebruikers kunnen de verwarming aan doen bij het “Ik ga naar huis”-commando.

Maar dit kan naar een nog hoger niveau getild worden. Stel, je bent op zoek naar een nieuwe schoenen en jouw business heeft een app die schoenen te koop aanbiedt. Met Siri Shortcuts kun je een shortcut instellen als: “Hey Siri, zoek een nieuwe schoenen voor mij”. Siri vraagt om input over wat voor kernwoord gebruikt mag worden voor de zoekopdracht en op basis van de antwoorden kun je meteen een keuze maken. Evengoed kan een gebruiker nu een kleinere shortcut maken om iets opnieuw te bestellen: “Hey Siri, bestel nieuwe keukenrollen” –  en jouw shop stuurt het naar de gebruiker op.

Gebruik spraaksturing

iOS 12 is net deze maand uitgekomen, maar deze simpele voorbeelden bieden al heel wat mogelijkheden die toepasbaar zijn binnen apps voor bedrijven. Als business is het dus goed om te kijken hoe je zelf Siri Shortcuts kunt aanbieden aan de gebruikers van je app. Daarmee kun je eindelijk ook jouw app op iOS spraakgestuurd maken.

In de komende maanden gaan er nog veel meer toepassing en apps naar voren komen. Tegen die tijd komen er hoogstwaarschijnlijk lijsten van handige en slimme Shortcuts die onmisbaar zijn geworden voor eindgebruikers. Hopelijk wordt een van jullie apps dan in dat lijstje genoemd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond