-

Multicloud paradox: balanceren tussen flexibiliteit en complexiteit 

De voordelen van cloud zijn bekend, net als die van multicloud. Helaas heeft een multicloudstrategie ook nadelen. Een combinatie van verschillende clouds is namelijk moeilijk te overzien en te beveiligen en compliance is lastiger. Daarnaast moeten de vaardigheden en kennis in de organisatie verspreid worden over meerdere clouds, met het risico dat de middelen inefficiënt worden verdeeld.

In 2023 zal naar verwachting 94 procent van de grote organisaties meerdere clouds gebruiken. Op dit moment gebruikt de gemiddelde organisatie acht clouds van verschillende leveranciers. Dit introduceert de nodige complexiteit en daarmee een lastige uitdaging: hoe vind je de juiste balans tussen flexibiliteit en complexiteit.

Om dit probleem op te lossen moeten bedrijven anders over applicatieontwikkeling nadenken. Ze moeten het niet meer zien als een combinatie van technische elementen zoals containers, clusters, Kubernetes en service meshes, maar als een end-to-end platform, beheerd vanuit één console. Dit maakt de wereld van DevSecOps zelfs toegankelijk voor niet-technische medewerkers, waardoor zij operationele informatie tot hun beschikking hebben om commerciële beslissingen mee te nemen.

Budgettoewijzing

Een belangrijke overweging bij het oplossen van de multicloud-paradox is budgettoewijzing. In een multicloud-configuratie is er immers geen uniforme werkwijze. Clusters die op verschillende clouds draaien, moeten zich conformeren aan verschillende regels en processen, of het nu gaat om provisioning, SLA’s, besturingssystemen, patchcycli, opslagtypes of netwerksystemen. Ook de tooling verschilt. Dit maakt het lastig om te zien waar de kosten vandaan komen en wat je ervoor terugkrijgt naarmate de activiteiten toenemen. Het risico bestaat dat activiteiten met over- of onderbesteding worden gemaskeerd en daardoor blijven bestaan.

Aan de andere kant biedt een overkoepelend applicatieplatform wel één enkel overzicht van alle clusters, en van daaruit een eenvoudigere manier om de budgetten efficiënter te besteden. Dit verminderd verspilling, omdat het platform de mogelijkheden van verschillende clouds samenvoegt en verbetert. Dit maakt het gemakkelijker om gestandaardiseerde clusters te creëren die alleen toegang hebben tot wat nodig is. Daarnaast worden ontwikkelaars niet belast met de configuratie, waardoor ze meer tijd overhouden om te doen waarmee ze uiteindelijk de meeste waarde toevoegen: applicaties ontwikkelen.

Beheren van compliance

Een ander belangrijk pijnpunt dat opgelost kan worden door het beheer van multiclouds te combineren is compliance. Gegevens zijn een van de meest gereguleerde aspecten in het bedrijfsleven. Alle inspanningen om ontwikkelaars de vrijheid en flexibiliteit te geven die ze nodig hebben, moeten in evenwicht zijn met de gegevens die zij gebruiken en genereren. Hetzelfde geldt voor beveiliging. Multicloud vergroot de potentiële beveiligingsrisico’s, mede omdat de kwetsbaarheden moeilijker op te sporen zijn. Alles optimaal beveiligen wordt hierdoor een enorme uitdaging.

Het applicatieplatform is gericht op compliance en beveiliging in het multicloud-tijdperk. Het centraliseren van het beveiligingsbeleid en de protocollen helpt om consistente normen voor alle clouds te waarborgen. Die zichtbaarheid van gegevens is niet alleen cruciaal voor compliance, maar ontwikkelaars kunnen ze ook gebruiken om de gegevensstromen tussen API’s te optimaliseren. Een parallelle trend is de zogeheten shift-left mentaliteit waarbij beveiligingsoverwegingen worden geïntroduceerd wanneer ontwikkelaars beginnen met het schrijven van code. Hiermee worden de time-to-market en de flexibiliteit verbeterd en het ondersteunt bovendien vitale aspecten van moderne applicatieontwikkeling, zoals samenwerking, herhaalbaarheid en beschikbaarheid.

Hybride cloud en edge

Door een uniforme integratie en orkestratie tussen clouds te realiseren, transformeer je de strategie van een organisatie van multicloud naar hybride cloud. De voordelen van hybride cloud worden versterkt door de toename van edge computing. Dit ecosysteem is echter divers en complex. Edge-apparaten worden ontwikkelt voor een specifieke taak en zijn vaak afkomstig van meerdere leveranciers. Dat leidt al snel tot chaos. Door alle edge-apparatuur te verenigen in een schaalbaar applicatieplatform zorg je voor consistentie en flexibiliteit, die op hun beurt innovatie mogelijk maken.

Je kunt dit vergelijken met een IT-landschap waarin je naast cloudservices ook bepaalde onderdelen in je eigen datacenter behoudt. Organisaties moeten dan moeilijke beslissingen nemen over het moderniseren van hun legacy-applicaties. Door een gemeenschappelijke abstractielaag te gebruiken voor het beheer, bevorder de interoperabiliteit tussen on-premise en cloud-omgevingen en dit maakt een ‘lift & shift’ of refactoring van specifieke elementen van de code een stuk eenvoudiger.

Dit gezegd hebbende, een applicatieplatform is desalniettemin een complex geheel van mogelijkheden en protocollen. Een dergelijk platform zelf ontwikkelen zullen de meeste IT-teams niet kunnen. Dit zal dus aanzienlijke investeringen en dus risico’s vergen. Bovendien werkt DevOps heel snel, dus elk platform zou continu verbetert moeten worden. In plaats daarvan doen veel organisaties wat ze altijd gedaan hebben als nieuwe technologische kansen zich aandienen: ze wenden tot partners die dit voor ze kunnen doen. Als er meer personeel wordt ingezet voor development in plaats van voor back-end engineering, resulteert dit in een hogere productiviteit. Dit zou vanzelfsprekend ook positieve effecten moeten hebben voor het concurrerend vermogen van de organisatie.

Over de auteur: Udo Urbantschitsch is co-founder bij Red Hat.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond