-

Object storage: een introductie

Bij het inrichten van hostingplatformen en toepassingen wordt gebruik gemaakt van een aantal typen storage (opslag). Over het algemeen worden die in drie categorieën onderverdeeld: block, file en object storage. Die eerste twee zijn breed geaccepteerd en begrepen, maar object storage blijft bij veel mensen toch relatief onbekend en daardoor onbemind. Onterecht, naar ons idee.

Het blijft helaas een feit dat veel IT-ers nog steeds niet goed weten wat ze aan moeten met object storage. Welke problemen lost het op? Wat zijn de voor- en nadelen? Voor wat voor applicaties zet je het in? Middels dit artikel geef ik een introductie die daar enig inzicht in verschaft en hopelijk aanzet tot een verdere verkenning.

Wat is object storage?

Om te vertellen wat het is, is het wellicht eenvoudig als we eerst de andere twee belangrijke soorten storage benoemen:

Block storage

De meest bekende voorbeelden van block storage zijn devices voor netwerkopslag (meestal beschikbaar via iSCSI of FBoE) en lokale disks. Block storage wordt ingedeeld in volumes die direct aan een operating system worden gekoppeld. Block storage functioneert op een ‘low-level’ voor toegang tot data en werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met blokken van gelijke grootte. Deze blokken hebben elk een eigen adres, maar bevatten van zichzelf geen informatie over de gegevens die erin staan. Block storage kan worden gebruikt voor opslag van bestanden of voor applicaties zoals databases, voor virtual machine images, snapshots enzovoorts.

File storage

File storage zijn de bestanden en directories die u dagelijks ziet en vormen feitelijk een abstractielaag tussen het besturingssysteem en het filesystem op het storage device. Dit device kan een lokale disk zijn, maar is tegenwoordig steeds vaker een via het netwerk beschikbaar opslagmedium. Het besturingssysteem ziet dit als een lokale schijf met logisch gerangschikte mappen en bestanden (via CIFS of NFS bijvoorbeeld), terwijl er feitelijk met een (abstract) netwerkopslagmedium wordt gecommuniceerd. Hierdoor is het voor verschillende besturingssystemen en meerdere machines mogelijk om op uniforme wijze met de storage te communiceren. Network file storage wordt tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van handige features, zoals access control, file locking en datareplicatie.

Object storage

Wat maakt object storage anders dan de twee bovengenoemde typen storage?

 • Toegang via een API
  Een belangrijk kenmerk van object storage is dat deze niet direct beschikbaar is voor het operating system (OS). Het is geen lokaal of remote filesystem. Toegang geschiedt via applicaties, middels een API. Block en file storage worden gebruikt door het operating system, object storage door een applicatie.
 • Platte structuur
  Object storage slaat gegevens op in een platte structuur met unieke ID’s, in containers, dus niet in een geneste boomstructuur. Doordat er geen overhead meer is van het bijhouden van directory metadata, kan er veel gemakkelijker geschaald worden, zonder impact op de performance.
 • Schaalbaarheid
  Omdat object storage alleen in horizontale richting groeit, is het doorlopend en nagenoeg onbeperkt schaalbaar.
 • Metadata bij het object
  Aanvullende gegevens (metadata) worden direct bij het object bewaard, in plaats van in een andere node. Met één enkele API aanroep zijn zowel het object als de gegevens die erbij horen direct beschikbaar.
 • Duurzaamheid
  De meeste systemen voor object storage zijn enorm duurzaam, omdat data op minstens drie verschillende plaatsen wordt bewaard, met interne mechanismen om beschadiging en verlies van data tegen te gaan door middel van replicatie en controle op consistentie.
 • Kosten
  Systemen voor object storage zijn ontworpen om op reguliere hardware te kunnen draaien. Zelfs met de ruime overhead voor datareplicatie, blijft de prijs lager dan andere storage oplossingen die veelal gebaat zijn bij dure SAN systemen.

Schermafbeelding 2016-03-18 om 15.34.05Tabel: vergelijking (distributed) storage types

Waar gebruik je object storage voor?

Object storage is dus significant anders in het gebruik en leent zich voor heel andere toepassingen dan file en block storage.

Waar is het geschikt voor?

 • Ongestructureerde data
  • Afbeeldingen
  • Muziek en video
  • Documenten
  • Back-ups/ archieven
 • Archivering en opslag van data
  • Databases
  • Logbestanden
  • Meetgegevens

Waar is het niet geschikt voor?

 • Relationele databases
 • Data waarvan willekeurige delen moet kunnen worden opgevraagd en weggeschreven

 *) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van Cyso.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond