-

Opkomst digital identity service providers welkom voor gebruikersgemak

Het aantal oplossingen voor het digitaal vaststellen van iemands identiteit groeit. Dat zorgt voor ruimte voor zogeheten digital identity service providers (DISP). Net zoals er op de betaalmarkt ‘payment service providers’ zijn opgestaan voor het bundelen van betaaldiensten, brengt dit services voor authenticatie bijeen. Een welkome ontwikkeling voor iedereen die zich bijvoorbeeld bezighoudt met het optimaliseren van de conversie en klantervaring in complexe omgevingen.

Wie in een complexe of financiële context werkt aan conversieverbetering en klantervaringen, kan lang niet altijd leunen op de standaarden die bekende online bedrijven hebben gezet. Verzekeraars, leasemaatschappijen en hypotheekverstrekkers hebben nu eenmaal te maken met ingewikkelde regelgeving en zullen dus controles moeten inbouwen die goed beschouwd ‘conversiekillers’ zijn.

Voordelen van een digital identity service

Om gebruikers toch een Airbnb-achtige ervaring te kunnen bieden qua eenvoud en gemak, zoeken deze bedrijven naar mogelijkheden om digitaal iemands identiteit vast te stellen. Voor onlinebedrijven is het vaak kiezen uit vele diensten die al dan niet een deeloplossing bieden voor hun specifieke situatie. Behalve (eigen) methoden voor het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, zijn er services voor tweefactorauthenticatie, bieden sociale media hun eigen universele inlogmethodes en zijn er internationaal vele publieke eID’s. Daarmee kunnen gebruikers hun identiteit kenbaar maken en eventuele andere data delen.

In die laatste categorie eID’s is DigiD voor Nederlanders het bekendst – echter op dit moment alleen binnen het overheidsdomein te gebruiken. iDIN, de identificatie- en inlogdienst van de Nederlandse banken, is één van de voorlopers in betrouwbaarheid en werkt hard aan de eigen bekendheid. Particuliere bankrekeninghouders kunnen zich met het vertrouwde inlogmiddel van hun bank identificeren bij een digitale dienst – deels vergelijkbaar met het alom geaccepteerde iDeal. Omdat banken al allerlei controles inbouwen voordat iemand rekeninghouder wordt, kunnen zij die zekerheden nu als authenticatiemiddel aanbieden.

De integrator voor digitale identiteiten

Vanuit het perspectief van eindgebruikers zou het echter wenselijk zijn dat bedrijven de keuze voor een authenticatiemiddel bij de gebruiker laten. Die persoon wil immers kiezen voor een oplossing die op dat moment passend is. Op het ene moment biedt iDIN uitkomst, heeft diegene zijn bankgegevens niet bij de hand dan is dat dus niet dé oplossing en gaat de voorkeur naar een alternatief.

In dat licht is het voor bedrijven fijn dat allerlei DISP’s de markt betreden. Deze diensten combineren oplossingen in één platform en laten gebruikers kiezen. Op de achtergrond worden de verschillende bronsystemen met elkaar verbonden. Zelf hebben we goede ervaringen met technologiepartner Signicat die diverse Europese oplossingen bij elkaar brengt. Via API’s koppelt het identiteitsservices aan registers voor personen, bedrijven en fraude-herkenning. Het doel is om het open platform uit te breiden met andere registers, bijvoorbeeld voor het vaststellen van iemands kredietwaardigheid.

De zekerheid van weten met wie je te maken hebt zorgt ervoor dat de bedrijven de kanalen kunnen differentiëren. Voorstelbaar is dat bezoekers van wie bekend is dat ze geen BKR-registratie achter hun naam hebben, in de toekomst zo gemakkelijker een contract afsluiten. Die bezoekers vang je idealiter al in een eerder stadium af zodat het bedrijf kan inzoomen op het segment dat waarschijnlijk converteert. Anderen krijgen een proces te zien met meer checks.

Kip en ei: betere klantervaring en authenticatie

Een belangrijke vraag die ermee samenhangt is hoe bedrijven en bezoekers elkaar zo ver krijgen die datarelatie op te bouwen en gegevens uit te wisselen. Het feit dat de gemiddelde consument juist wil dat Spotify en Netflix ze leren kennen, is terug te leiden tot de relevantie die iemand ervoor terugkrijgt. Ongeacht welke DISP’s er uiteindelijk gekozen worden in de markt, leiden die gestandaardiseerde oplossingen tot gebruikersgemak – samen met veiligheid en betrouwbaarheid het belangrijkste ingrediënt een digitale oplossing. Per situatie is er controle over welke persoonlijke data er worden gedeeld. De uitwisseling van die informatie zorgt ervoor dat bedrijven hun gebruikers leren kennen en hun diensten zo op de persoon kunnen afstemmen.

Digital identity service providers zullen met hun integraties waarde toevoegen en een deel van het kip-en-eiprobleem oplossen. Theoretisch voorstelbaar is dat daardoor de controle die door banken is uitgevoerd, is uit te breiden met een automatische controle op kredietwaardigheid, de laatste belastingaangiften of de prestaties en eigenschappen van een onderneming. Het is voor alle partijen wachten op nog meer gemak in digitale identiteitszaken. Met de juiste klantervaring is ook een complex (financieel) product zo aantrekkelijker te maken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond